Есенните обувки могат да бъдат опасни за здравето

Настъпва есен, а тя освен настроение за топло какао или пък късно море, носи и определени рискове. Оказва се, че есенните обувки могат да бъдат опасни за здравето на хората, предава РИА Новости.

„Заради модните тенденции от последните години все по.малко хора носят високи есенни и зимни обувки, които да покриват глезените. А носенето на обувки „половинки“ носи сериозен риск от хипотермия“, предупреждава травматологът и ортопед Константин Терновой.

„Хипотермията на глезените може да предизвика сериозно възпаление на ахилесовото сухожилие“, предупреждава лекарят и допълва, че дори и носенето на по-дълги панталони не е решение срещу студа, съобщава Дарик.

„Краката трябва да бъдат обути в сухи обувки, а те трябва да са сезонни, водоустойчиви и да покриват глезена. Кецове или маратонки от плат няма да предпазят краката ви от студа.

А в днешно време с капризите на природата мокрите или влажни обувки могат да донесат настинка или възпаление на ахилесовото сухожилие, което се характеризира с огромно зачервяване, много силна болка и невъзможност да се стъпва на болния крак“, допълни лекарят.

Съветът за добро здраве е да се премине към есенни обувки, когато дневната температура се задържи около 14 градуса. „Есенните обувки не са зимни, те трябва да дишат. Не е необходимо при първите студове да обувате зимни ботуши – така хем краката ви ще се сварят, хем вероятно ще намирисват до края на деня“, допълва експертът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *