Ескобщинският съветник Явор Тодоров представи новата си книга „Албум Стара Дупница”

Бившият председател на Общински съвет – Дупница, сега председател на НЧ „Светлина-1927” в село Бистрица, Явор Тодоров представи в изложбена зала „Околийска къща“, община Дупница, най-новата си книга „Албум Стара Дупница“. Книгата съдържа 303 снимки, фотографии, пощенски картички, има афиши от спортни състезания. Всички са собственост на Явор Тодоров, който е колекционер.

Книгата е разделена на няколко дяла, в които можем да проследим в хронологичен порядък възникването и разрастването на града, отделните махали, първата махала в града, казвала се махала Вароша; развитието на града от центъра към покрайнините, появата на различните квартали, като Мърджина, Подина, Горна махала, Еврейската махала; появата на различните бизнеси в града като Тютюневите складове, Пазарния ден в гр. Дупница; местата, където хората са се събирали в града, за да се веселят, като градската градина, Минчовия площад, централната улица, площад „Развесена върба… Има една снимка как градът се е готвил да посрещне царското семейство в навечерието на Коледа на 23 декември 1930 г. Документирано е, че в Дупница е можело да се карат кънки на Рибното езеро. Можем да видим сватбите в града – документирани. Има интересна серия от снимки, посветени на дупнишките власи, разкри при представянето на книгата директорът на ОУ „Евлоги Георгиев“ Тодор Петков.

Авторът Явор Тодоров сподели: „Аз събирам пощенски картички, снимки, материали от миналото на Дупница от края на 19 век докъм средата на 20 век. Ще ви разкажа как се породи у мен идеята да колекционирам пощенски картички. Започнах с няколко, които ги имаме вкъщи, натрупах няколко кашона с пощенски картички, снимки. Един от моите съседи в село Бистрица – фотограф, и съпругата му ни гостуваха и аз му показах кашона с картички. А той ми каза: „Добре, де, какъв ти е смисълът – разглеждаш ги тук, вкъщи, но ако не ги направиш достояние на хората да ги разгледат, да ги почувстват…“. Тогава ние с моя син Орлин Тодоров, през 2007 г. издадохме книгата „Дупнишка околия преди век“, а сега и „Албум Стара Дупница“. Самият ми произход, моето семейство, семейството на моята съпруга нотариус Ася Радкова сме свързани почти пет-шест века с историята на Дупница. Нашите внуци са 9-10-о поколение жители на Дупница, още в турско иго се губят корените на нашето семейство. Това също ме мотивира да направя тази книга.

Искам да благодаря на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, защото ако днешното представяне е факт и ние държим в ръцете си тази книга, това е благодарение на финансовата помощ на община Дупница“, сподели Явор Тодоров.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *