Ето как ще се промени организмът ви, ако всеки ден прибавяте по малко черен пипер към храната си

Солта и черният пипер са като доброто и злото, като Ин и Ян в кулинарния свят. И, разбира се, традиционният дует подправки, които красят всяка трапеза!

Всяка домакиня, която обича да приготвя вкусна и апетитна храна, използва черен пипер. Без тази подправка нито един почитател на пикантните блюда не сяда на масата. 

Обикновено, без да се замисляме, взимаме в ръце мелничката и поръсваме храната си с прясно смлян черен пипер. Но малцина знаят, че ако правим това всеки ден, можем да получим доста „бонуси“ за здравето си. 

Черният, белият и розовият пипер произлизат от едно и също растение – лиана. Различни са стадиите на зрялост и начините на обработка.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкажем малко повече за черния пипер и част от полезните му свойства.  

Може да предотврати появата на рак 

Черният пипер съдържа веществото пиперин, на което се приписват редица вълшебни свойства. Установено е, че пиперинът понижава риска от ракови заболявания, а профилактичната му функция се засилва двойно, ако съчетаете пипера с куркума. И всичко това, защото жълтата приятелка на пипера съдържа куркумин, който трудно се усвоява от организма без наличието на пиперин. 

Пиперът съдържа и витамини С и А, флавоноиди и каротини и всички мощни антиоксиданти, които защитават организма от канцерогенните свободни радикали. Това не е ли причина да приемате по една терапевтична доза пипер всеки ден, примерно докато обядвате? 

Стимулира храносмилането 

Тук отново става въпрос за спасителния пиперин. Той кара стомаха да отделя повече стомашна киселина за храносмилането на протеините, които постъпват с храната. Освен това активизира храносмилателните ензими в панкреаса и в същото време увеличава слюнкоотделянето, без което храносмилането е просто невъзможно.

А колкото по-лесно е храносмилането, толкова по-добре се чувстваме, защото храната напуска стомаха без никакви затруднения. 

Бори простудата и кашлицата 

Добрият стар черен пипер има и антибактериални свойства, което означава, че може да ви помогне да се справите с простудата. Освен това помага да се избавите от кашлицата много бързо. Има хора, които от години са се доверили на това проверено лекарство и когато имат проблеми, приемат по една чаена лъжичка мед с черен пипер. Или пък гореща напитка от мед и пипер.

Тази подправка може да се използва и за инхалации – вдишвайки парите черен пипер, ще облекчите задръстването в областта на гърдите. Важно е да знаете, че черният пипер работи най-добре при влажна, а не при суха кашлица. 

За бързо отслабване  

Външният слой на пипера изобилства от фитонутриенти, които засилват обмяната на веществата, разрушавайки мастните клетки. В Корея е направено проучване, което показва, че пиперинът потиска производството на нови мастни клетки. Ще изгорите и повече калории, защото консумацията на люто временно увеличава телесната температура.

Щипка пипер към ястието е достатъчна, за да получите метаболитен ефект и по-лесно да се разделите с досадните излишни килограми.

За сияйна кожа

Дори няма да се налага да ядете черен пипер, за да се уверите в невероятните му козметични ползи. От натрошените зърна се получава отлична пилинг маска. Или пък да добавете щипка пипер към любимото си почистващо средство. Така ще подобрите кръвообращението и ще осигурите на кожата си повече кислород.

Консумацията на пипер забавя стареенето и изглажда бръчките отвътре. Пиперът може да се използва и при лечение на витилиго, когато кожата губи пигментацията си и се появяват бели петна.

За по-добро усвояване на хранителните вещества  

Ако за вас здравословното хранене означава много, със сигурност искате да получите полза от всеки един грам храна, която консумирате. Тук пиперът ще ви е много полезен.

Пиперинът си е направо магическо вещество, което подобрява усвояването на витамините и минералите в храната, в частност – витамините В и С, селенът и бета каротинът се усвояват много по-бързо, когато към яденето си прибавите и малко количество пипер. Добре е да знаете това, защото при нормални условия организмът ни абсорбира много малка част от хранителните вещества. 

Полезен за зъбите

И отново – браво на пиперина. Той намалява възпаленията в цялото тяло и е в състояние да минимизира възпалението в тъканите на венците и да предотврати деградацията на челюстната кост. Скорошно проучване, проведено в университет в Китай, потвърждава, че пиперинът може да се бори с пародонтозата.

Просто добавяйте черен пипер към храната си. Или пък го прилагайте локално към възпалените венци, но в никакъв случай в чиста форма! Смесете го с кокосово масло, което, между другото, избелва зъбите много добре.  

Срещу всякакви болки 

Ефективното облекчаване на болката е трудно нещо, тъй като болкоуспокояващите, които вършат най-добра работа, често водят към пристрастяване. А пиперинът помага на някои болкоуспокояващи да работят по-ефективно. Това означава, че вече няма нужда да се тъпчете с цяла шепа хапчета, за да се избавите от болката.

Пиперинът също така повишава ефективността на някои противовъзпалителни лекарства, например на  диклофенака. Използването на пиперин в комбинация с обезболяващи средства може да намали зависимостта към медикаментите и да ви предпази от многобройните им странични ефекти, които са неизбежни, ако редовно пиете хапчета.   

За остър ум 

Многобройни изследвания показват, че пиперинът може да намали когнитивните нарушения и да подобри паметта. Смята се, че той помага на мозъка да функционира по-добре, защото стимулира химическите връзки. Смело го прибавяйте към храната си и един ден той може да ви се отблагодари за това. Все пак никой не иска на стари години да се разболее от Алцхаймер и да страда от деменция или други свързани с възрастта проблеми. Пиперинът ще ви помогне да запазите ясния си разсъдък и на стари години. 

За да извлечете максимална полза от тази подправка, е най-добре да купувате черен пипер на зърна и да го мелите непосредствено преди хранене. Така той ще ви даде много повече, отколкото сте очаквали! /jenata.blitz.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *