Благоевградските заведения вчера масово отвориха врати след близо 3-месечния локдаун. Кафенета, пицарии, сладкарници, ресторанти в централната градска част се оживиха с хора, зажаднели за чаша кафе и социални контакти. На обяд масите на открито пред кафене на площад „Македония“ бяха пълни с младежи, майки с деца, които се радваха на слънчевия ден, клиенти имаше и в закритите помещения на съседните заведения.
Пред репортер на „Струма“ собственик на заведение коментира, че е отворил в 9 часа сутринта и първите „посетители” били служители на РЗИ, които му изчели заповедта на здравния министър, която регламентира 50% заетост и спазване на противоепидемичните мерки – да има отстояние между масите, сервитьорите да са с маски и да са осигурени дезинфектанти, а работното време е до 23 ч. „Съгласен съм, че трябва да има дистанция между масите в закрити помещения, но не виждам логика да има такива ограничения за масите на открито”, каза той. „При 50% капацитет аз не мога да се справя с текущите разходи. Как ще изкарам пари, за да платя наема, задълженията за ток, вода, за заплати и осигуровки на двамата служители от персонала? Вече трудно се намират и сервитьори, а много обучени хора от бранша се преориентираха да търсят на друго място препитание. При липсата на кадри се налага аз да застана зад бара. Ако тази ситуация на несигурност продължава, по-добре изобщо да не отварям, а фалитите ще са неизбежни“, заяви благоевградският бизнесмен.
Проблемът с персонала е сериозен, поради тази причина вчера не отвориха врати двете заведения с името „Царски клуб“ в кв. „Вароша“. „Има дефицит за кадри и поради тази причина не сме отворили. През тези месеци нашите служители останаха без работа, всеки е потърсил някакъв друг вариант да преживее кризата. Ние не сме получили нищо от мярката 60 на 40 и сега е много трудно да си върнем хората. Събрахме персонала от двете заведения, на 4 март ще отворим едното, а след една седмица и другото“, заяви за „Струма“ управителят на двата ресторанта Костадин Ангелов.
За това, че проблемът с кадрите е много тежък, е категоричен и благоевградският бизнесмен Кирил Терзийски-Рико. Ето какво заяви той: „Много от персонала от ресторантьорския бранш се преориентира към други сектори. Ситуацията е тежка навсякъде, а ние, собствениците на заведения в Благоевград, се разбрахме да намалим цените, за да върнем клиентите си. Кафето да бъде 1,50 лв., безалкохолните напитки да са под 2 лв., минералната вода – 1,30 лв. Ще предложим по-ниски цени на салати, ястия, за да се отпуши потреблението. Трябва да се подкрепят благоевградските фирми, и то не само от нашия бранш. Имаше призив: „Подкрепете българското“, сега аз отправям апел към хората: „Подкрепете благоевградското!“. За да се вдигне потреблението, да няма съкращаване на работни места и заплатите да се увеличават. Само ако си помагаме помежду си, ще успеем да преодолеем кризата и да спасим Благоевград от упадък”, призова бизнесменът Кирил Терзийски.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА
На кой му дреме за тез тоалетни!!!
Хорта по света нямат време за заведения в почивните дни, наш Ганьо реве….
Епа изгонихте ги, па сега кой ми сра у гащите, ега ви и „бизнесмените“……