Заек в гърне

Необходими продукти:

заешко месо – 1 заек

картофи – 4 – 5 броя

моркови

лук – 2 глави кромид + 3 стръка зелен

бекон – 200 г

колбас – 500 г сурова наденица

карамфил – няколко зърна

чубрица

вино – 2 ч.ч. бяло

сол

черен пипер

червен пипер

мащерка – няколко стръка цели

дафинов лист

масло – 1 пакетче

оцет – 250 мл.

Начин на приготвяне:

Пригответе марината от 2 л вода, 1/2 л вино, 1/4 л оцет, морков, лук, дафинови листа, зърна черен пипер и няколко карамфилчета.

Сложете да заври и варете в продължение на 10 минути. Оставете да се охлади и накиснете заека в нея за 1 денонощие, като се обръща на няколко пъти.

На следващия ден отцедете месото, порционирайте го и го изпържете равномерно от двете страни в половината от сгорещеното масло (може да сипете и малко олио).

В глиненото гърне наредете нарязаните на едро зеленчуци, бекона и наденицата. Поръсете с подправките на вкус, залейте с 1 ч.ч. вино и 1 ч.ч. от маринатата.

Наредете запърженото заешко и разбъркайте леко в гърнето. Похлупете и сложете да се пече за 2 часа на 180-200 градуса.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *