Необходими продукти:
заешко месо – 1 заек
картофи – 4 – 5 броя
моркови
лук – 2 глави кромид + 3 стръка зелен
бекон – 200 г
колбас – 500 г сурова наденица
карамфил – няколко зърна
чубрица
вино – 2 ч.ч. бяло
сол
черен пипер
червен пипер
мащерка – няколко стръка цели
дафинов лист
масло – 1 пакетче
оцет – 250 мл.
Начин на приготвяне:
Пригответе марината от 2 л вода, 1/2 л вино, 1/4 л оцет, морков, лук, дафинови листа, зърна черен пипер и няколко карамфилчета.
Сложете да заври и варете в продължение на 10 минути. Оставете да се охлади и накиснете заека в нея за 1 денонощие, като се обръща на няколко пъти.
На следващия ден отцедете месото, порционирайте го и го изпържете равномерно от двете страни в половината от сгорещеното масло (може да сипете и малко олио).
В глиненото гърне наредете нарязаните на едро зеленчуци, бекона и наденицата. Поръсете с подправките на вкус, залейте с 1 ч.ч. вино и 1 ч.ч. от маринатата.
Наредете запърженото заешко и разбъркайте леко в гърнето. Похлупете и сложете да се пече за 2 часа на 180-200 градуса.