Заек попска яхния

Необходими продукти:

  • лук 1 кг
  • моркови 3 броя
  • целина 1 глава
  • дафинов лист 8 листа
  • бахар 6 зърна
  • чесън 3 глави
  • черен пипер 10 зърна
  • домати 1 кг
  • лимон 1 брой
  • маслини 10 броя
  • заешко месо 1 кг

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за заек попска яхния е подготовката на продуктите. Обелват главите лук, като е добре да изберете средно големи глави лук. Измивате и обелвате морковите и ги нарязвате на дебели кръгчета. Обелвате и чесъна, почиствате и нарязвате на едри кубчета целината. Заешкото месо измивате и нарязвате на големи парчета.В дълбок тиган или тенджера загрявате ½ чаена чаша олио, след което в него изсипвате парчетата заешко месо. След като заешкото месо придобие леко златист цвят го извадете от мазнината и в същото олио изсипете и всички зеленчуци (без доматите) за няколко минути.

Най-добре е да приготвите попската яхния със заешко месо в гювеч, но ако нямате гювеч може да приготвите ястието и в тенджера. Изсипвате запържените зеленчуци заедно с мазнината, месото, всички подправки, маслините, целите домати в гювеча и разбърквате, като най-отгоре нареждате нарязания на резенчета лимон. Ако ползвате домати, то ги измивате и ги слагате цели, ако нямате пресни домати може да ползвате и домати от консерва. Слагате гювеча с попската яхния със заешко в студена фурна и я включвате на максимални градуси, след което намалявате фурната на 200 градуса и оставяте ястието да се пече за около 2 часа.

Ако нямате гювеч и приготвяте ястието в тенджера, то ще ви е нужно по-малко време. Изсипете запържените зеленчуци, маслините, доматите, месото и подправките в тенджерата и сложете на котлона да се вари на слаб огън за около час.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *