
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи – 1 средно голяма глава /358 г/
спанак – 203 г
картофи – 3 бр. / 381 г/
зелен лук – 84 г
праз – 130 г
скир – 155 г
чесън – 7 г /3 скилидки/
яйца – 3 бр. / 189 г/
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
чубрица – 1 ч.л.
червен пипер – 1 ч.л.
зехтин – 20 мл
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Броколито се реже на розички. Картофите се обелват и се нарязват на не много големи кубчета.
Слага се на котлона да заври вода с малко сол и в нея се сваряват картофите и броколите. Спанакът се измива и се нарязва на ивички.
Праз лукът и зеленият лук се режат на дребно. Чесънът се обелва и се реже на филийки. Ако имате пресен чесън, можете да ползвате него.
След като картофите и броколите са се сварили, се прехвърлят в гевгир, да се отцедят. На котлона се слага тиган, в който се загрява половината зехтин.
В него се задушават спанакът, празът, зеленият лук и чесънът, докато омекнат.
Намазва се тавичка с останалия зехтин и в нея се прехвърлят вече отцедените броколи и карфиол. След това се добавят и останалите зеленчуци, подправките и всичко се разбърква много добре.
В купа се чукват яйцата и се разбиват с щипка сол. След това към тях се добавя скирът и всичко се разбърква добре.
С получената смес се заливат зеленчуците, като се разпределя хубаво навсякъде.
Запеканката с броколи се пече в предварително загрята на 180 °C фурна до златист загар на заливката.
Хапвайте си вкусно запеканка със спанак и броколи и да ви е сладко!