Необходими продукти:
2 чаени чаши зрял боб
1 голяма глава лук
1 чушка (за предпочитане свежа, но може и от консерва)
1 морков
2 супени лъжици доматено пюре
1 чаена лъжица червен пипер
1 супена лъжица брашно
Щипка сминдух
Сушена или свежа целина
Няколко лъжици олио или зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от предишния ден. След накисването се вари и се изхвърля първата вода. След това се вари отново в по-малко вода. Най-крехък става в тенджерата под налягане. Отделно за около 5-6 минути се задушават в мазнината лукът, настърганият морков и нарязаната чушка. Към тази смес се добавят лъжицата брашно, доматеното пюре и червеният пипер. Разбърква се отново на слаб огън. Добавят се и останалите подправки. Накрая всичко се смесва с боба и ястието се слага да се пече в леко загрята фурна за около ½ час.