Защо трябва да хапвате извара

Изварата е един от ценните хранителни продукти, които човек трябва да консумира редовно. Но тя често е подценяван и пренебрегван продукт.
Изварата е източник е на аминокиселини, витамини от група В, А и С, както и белтъчини и фолиева киселина. В нея също така се съдържат омега 3 и омега-6 мастни ненаситени киселини. Вижте няколко причини да включите изварата в менюто си:

Засища и изгаря мазнини
Изварата засища глада за дълъг период от време, без да нарушава обмяната на вещества. Може дори да я включите в менюто за вечеря, преди сън без риск, че ще натрупате излишни килограми. Тя е особено подходяща храна за тези, които се грижат за фигурата си. Усвоява се бързо, дори, ако човек  има непоносимост към лактоза. Тя съдържа много белтък и полезни микроелементи както и аминокиселината метионин, която ускорява изгарянето на мазнини. 
Препоръчва се при хронични заболявания. Изварата може да бъде включена в менюто на хора, които страдат от високо кръвно и болести на черния дроб. Тя е особено добър източник на калций, затова е полезна за хората, които са застрашени от остеопороза и чупливост на костите, както и за възрастните.

Премахва стреса
Консумацията на извара стимулира синтеза на хормона на щастието – серотонин, защото е богата на една ценна аминокиселина – триптофан. Изварата съдържа и холин, които подобрява работата на цялата нервна система както и на мозъка. Ако тя присъства редовно в менюто, човек ще спи по-дълго, ще е по-спокоен и по-лесно ще се справя със стреса.

Повишава имунитета
Изварата е в списъка с продуктите, които спомагат изграждането на висока имунна защита. Тя съдържа много полезни бактерии, които подобряват баланса в чревната микрофлора и потискат размножаването на патогенните бактерии, които причиняват редица болести. 
Редовната консумация на извара е добра профилактика на инфекции, в това число срещу млечница и други гъбични болести.

Помага срещу атеросклерозата
Ако редовно консумирате извара, това е добра профилактика и на атеросклерозата, при която кръвоносните съдове губят своята еластичност, стесняват се и по стените им се отлага атеросклеротична плака. Това рязко повишава риска от инфаркт и инсулт. Аминокиселините в изварата са особено полезни, защото помагат на организма да изхвърли токсичните съединения, които увреждат кръвоносните съдове и причиняват атеросклерозата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *