Земетресение край Симитли

Пореден трус недалеч от границата ни с Гърция е регистриран у нас, след мощното земетресение в южната ни съседка преди броени дни.

Земетресението е регистрирано край Симитли, сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН). То е регистрирано в 01.45 часа тази нощ. По първоначални данни е било с магнитуд 2.4 по Рихтер и дълбочина 15.8 км.

Това е второ земетресение, което разлюлява България в този район в рамките на два дни, след труса в село Осеново, област Благоевград.

В сряда серия земетресения разлюляха съседна Гърция, като някои от тях бяха усетени в различни български градове. Първият трус бе с магнитуд над 6 по Рихтер и разтърси южната ни съседка в 12:16 на разстояние 24 км северозападно от Лариса и 21 км от Еласона.

Силната на труса срути най-малко 30 къщи, докато шестима души бяха затрупани под развалините. Те обаче вече са спасени. 

Земетресението нанесе също сериозни щети по домовете и училището в Дамаси. Както отбеляза губернаторът на Тесалия Костас Агорастос, „със съдействието на армията на стадион Дамасиу ще бъдат разположени шатри за нощувка на хората, чиито къщи са повредени“.

Вторичните земетресения някои от които са с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер продължават да всяват паника у съседите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *