Земята има „пулс“

Американски учени установиха, че Земята има пулс – геоложките събития се повтарят в цикъл от 27,5 милиона години, съобщи Юрик алърт.

Те се групират в 10 периода за 260 милиона години, като пиковете са на около 27,5 милиона години.

„Много геолози мислят, че геоложките събития са произволни във времето. Изследването ни обаче дава статистически доказателства за общ цикъл, което предполага, че те са свързани и не са произволни“ – каза ръководителят на изследването Майкъл Рампино от Нюйоркския университет.

От 50 години специалистите предлагат различни цикли за основните геоложки явления, като вулканични изригвания или масово измиране на сушата и морето. Те варират от 26 милиона до 36 милиона години.

Напредъкът на методите за датиране доведе до нови данни за времето на минали събития. Рампино и колегите му направили нов анализ за последните 260 милиона години, като обхванали 89 добре датирани явления – масово изчезване на видове, вулкани, изчерпване на кислорода в океаните, колебания в морското ниво, промени и реорганизиране на тектонските плочи.

Така геолозите установили „пулса“ от 27,5 милиона години. Най-близкият до наше време такъв клъстер е преди около 7 милиона години. Специалистите очакват следващият да е след 20 милиона години.

Геолозите допускат, че тази цикличност може да се дължи на активност във вътрешността на Земята и на климата. Възможно е да се определя и от цикли в земната орбита.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *