Зехтин и грейпфрут срещу ставни болки

С възрастта, пък и не само, при много хора се появяват болки в ставите и с тези болезнени усещания понякога просто няма какво да се направи. Неправилният начин на живот, физическите натоварвания и вредните фактори на външната среда оказват увреждащо действие на ставите. Утешително е все пак, че има продукти, които помагат да се облекчи това неприятно състояние, пише ретро.бг. Включването в менюто на определени продукти може да помогне при лечението на различни заболявания, включително ревматоиден артрит – изнурително автоимунно заболяване, което може силно да влоши качеството на живот и дори да доведе до инвалидност.

Благодарение на използването на специални продукти, влияещи на процесите на възпаление в ставите, може да се постигнат значителни успехи в понижаването на симптомите на заболяването, такива като болка, ставна твърдост, оток, чувствителност и свързаното с това ограничаване на движенията в ставите и прогресирането на болестта. Зехтинът е известен със своите положителни качества суперпродукт, помагащ на организма да се бори с възпалението. Това свойство прави маслиновото олио незаменим помощник в борбата с артрита.

Това оказва благоприятно въздействие чрез няколко механизма. Съдържащите се в него омега-3 мастни киселини притежават антиоксидантно и противовъзпалително действие. Известно е, че те намаляват хроничното възпаление, свързано с различни типове заболявания и разстройства, такива като артрит, атеросклероза и др. Открито е и че антиоксидантната активност на флавоноидите, получени от грейпфрут, е полезна при лечението на артрит. Изследвания показали, че каемпферолът, хесперидинът, нарингинът – флавоноиди, съдържащи се в грейпфрута, инхибират активността на възпалителния ензим циклооксигеназа – следователно могат да помогнат в лечението на ревматоиден артрит. Препоръчва се ежедневната му консумация, като само 100 мл сок от цитруса са достатъчни за ефективни резултати.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *