Диетолози от Британската фондация по хранене издадоха ръководство за размера на порциите храна не в грамове или унции, а в шепи и пръсти, за да се борят със затлъстяването, съобщи в. „Дейли мейл“. То показва нагледно колко трябва да са големи порциите със скорбяла, протеини, млечни храни, плодове, зеленчуци и мазнини според препоръчваните дневни калории за мъже (2500) и жени (2000).
Здравните власти непрекъснато предупреждават за рисковете от затлъстяването, но повечето хора не осъзнават колко храна поглъщат. Малко са тези, които се замислят за размера на порциите и знаят какви трябва да бъдат те.
Печеният картоф например трябва да е голям колкото юмрука. Порция печени пилешки гърди, пържола или сготвено филе сьомга – колкото дланта. Сиренето не трябва да надвишава „два палеца заедно“, а суровите макарони и ориз – две единични шепи.
Според насоките на британските здравни власти дневното меню трябва да се състои от една трета плодове и зеленчуци, една трета скорбялни въглехидрати и една трета млечни храни и протеини. Това означава пет или повече порции плодове и зеленчуци, три-четири порции скорбялни въглехидрати като хляб, ориз и макарони, за предпочитане пълнозърнести, и две до три порции протеини и млечни продукти. Хората обаче имат различна представа за порция, като за мнозина тя е два пъти по-голяма от стандартната. Така за макароните повечето хора приемат, че една порция е 230 гр (324 калории), преди да бъдат сложени сосове и добавки. Мнозина изяждат обаче 350 гр (500 калории). Според новото ръководство снопчето сурови спагети трябва да е широко колкото монета от 2,5 см.
Порцията ядки трябва да е единична шепа. Порцията пюре – 4 супени лъжици. Порция мляко – половин чаша или 125 мл. Порция извара – 3 лъжици.
Натуралният сок може да се приеме за порция плодове, когато количеството е до 150 мл.
Измериха здравословните порции храна в шепи и пръсти
loading...