Израел на първо място в света по ваксинации

Министерството на здравеопазването на Израел обяви днес нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, направени предишния ден, съобщава „Таймс оф Израел“. Това е седмица след като Израел започна кампанията си за ваксинация.

Общият брой на ваксинациите в страната възлиза на 379 000. С това Израел води в света по инжекции на глава от населението, а здравният министър обещава да увеличи темпото. Междувременно положителните тестове достигнаха най-висок процент от два месеца.

В изявление министърът на здравеопазването Юли Еделщайн похвали различните органи и доставчици за тяхната работа по бързото прилагане на ваксината, както и обществеността за ентусиазма й да я получи.

„Ще продължим по този начин и ще увеличим темпото още повече“, каза той.

Израел се нарежда на първо място в световен мащаб по ваксинации на глава от населението, малко по-напред от Бахрейн и доста значително по-напред от други страни, според Оксфордския университет.

Министерството на здравеопазването съобщи също днес сутринта, че в неделя са диагностицирани 3 998 вирусни случая и още 784 в понеделник, като броят на активните случаи е достигнал до 35 591. Броят на жертвите се е увеличил с 6 на 3 226, а броят на тежко болните е 590. Степента на положителни проби е 4,9% – най-високата степен от средата на октомври.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари. Канал 12 Нюз съобщи в неделя вечерта, че до края на седмицата се очаква да заработят 250 места за ваксинация в цялата страна.

В неделя Израел влезе в третата си национална блокировка от началото на пандемията, за да отблъсне възраждането на COVID-19. Първоначално заключването трябваше да продължи две седмици, но служителите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец.

Израел започна ваксинация на здравни работници, хора над 60 години и рискови групи. Останалата част от населението трябва да изчака, но се появиха съобщения за болници, ваксиниращи хора, които не са в гореспоменатите групи, включително членове на семействата на болнични работници. Еделщайн предупреди, че болниците, които не следват списъка с приоритети на ваксинацията, няма да получават повече ваксини за прилагане.

Междувременно Израелският синдикат на учителите обяви протест срещу факта, че учителите не са приоритетни за ваксинация, тъй като училищата продължават да работят нормално въпреки блокирането. Еделщайн заяви, че се надява да се ваксинират учителите тази седмица, опитвайки се да помогне за стабилизирането на проблемната образователна система.

Дневните случаи на коронавирус в Израел се покачват през последните седмици, надхвърляйки 3 000 в повечето дни през последната седмица. Най-новите правила за заключване забраняват на израелците да влизат в дома на друг човек; ограничават движението до един километър от дома, с изключения, като например за ваксинации; заключени са магазини, отдих и развлечения; ограничен е обществения транспорт до 50% капацитет; ограничени са работните длъжности, които не се занимават с клиенти лице в лице – до 50% капацитет.

Глобите за нарушителите са 155 долара. По време на блокирането силите за сигурност установиха стотици контролно-пропускателни пунктове по магистралите около страната. Докладите на еврейските медии посочват, че полицейското присъствие по пътищата ще бъде спорадично през деня и засилено през нощта.

„Ваксинационната кампания върви изключително добре, ваксините се поставят в Израел по план и ще получим още през следващите седмици“, каза отговорникът по въпросите на коронавируса, Нахман Аш.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *