Инж. Емил Христов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол“: Не преработваме разнородни отпадъци! Част от РДФ-ът, който горим в нашата производствена дейност, е от т.нар. Грийн лист

– Инж. Христов, разговаряме с Вас в един доста горещ момент в сектор „Енергетика“, особено за топлофикациите, които са взели решение да преработват отпадъци. В редица медии беше цитирано името на Вашето предприятие по повод оползотворяването на отпадъци, откъде ги взимате, съществува ли риск от замърсяване от третирането им? В тази връзка нека поговорим по тези теми и да ни разкажете по-подробно какви отпадъци преработвате.

– Да, в последните седмици какво ли не изчетохме по наш адрес. Какви ли квалификации не ни бяха дадени. Какви ли не ни изкараха пред обществото определени медии, отделни хора и организации. За мен това е един изкуствен и скалъпен начин за нагнетяване на напрежение.

В тази връзка искам да дам кратка информация относно третирането на отпадъци. Ясно подчертавам, че съгласно комплексното ни разрешително официално имаме право да оползотворяваме определени отпадъци. Смятам, че щом компетентните органи са дали положителна оценка на нашия проект, няма причина тяхното решение да бъде дискутирано и подлагано на каквито и да било дискусии.

Не използваме в дейността си, както се твърди, автомобилни гуми, пластмаси и какво ли още не. Горим хартийки, тънки найлончета и такива неща, които предварително са сепарирани. В това число отпадни продукти от растителни тъкани, дървен материал, текстилни влакна и други. Не използваме разнородни отпадъци. По-голямата част от модифицираното гориво, което оползотворяваме в нашата производствена дейност, е от т.нар. Грийн лист.

– Бихте ли ни казали какво количество отпадъци приблизително ще оползотворявате?

– Количествата, които оползотворяваме, са изцяло според разрешените стойности, които са упоменати в официалния документ, който ни дава това право. Те са преценени по такъв начин, че да не биват създавани екологични проблеми и замърсявания в района на централата.

За да съм още по-конкретен, доказано е, че един тон отпадък осигурява топлинна енергия, колкото се създава от 250 кг въглища, и освен това се генерира около 500 кВтч електроенергия, която е достатъчна за осигуряване на отоплението на една обикновена офис сграда за период от 24 часа.

– Защо се спряхте точно на отпадъците като алтернативно гориво?

– В България е разпространено предимно депонирането на отпадъци, има много малко места, в които се оползотворяват. За всички е известно, че депонирането на отпадъци притежава голям брой недостатъци. Основният от тях е фактът, че задържането им за голям период от време на едно място носи риск от разпространяване на зарази и епидемии. Оползотворяването на отпадъци безспорно е най-ефективният начин за справяне с проблема с депонирането.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *