Продукти
6 картофа, обелени и измити,
4-5 големи яйца,
1 голяма глава бял лук,
около 1 ч зехтин Еxtra virgin,
сол, пипер
Начин на приготвяне
Нарежете картофите откъм късата страна на полумесеци с дебелина около 2,5 см.
Изсипете зехтина в дълбок тиган за пържене и включете котлона на силен огън за няколко минути, докато мазнината се сгорещи много (не трябва да пуши обаче).
Сложете картофите внимателно в тигана, разбъркайте леко, така че да се покрият със зехтина и да се разпределят равномерно по дъното. Пържете около 10 мин., като разбърквате от време на време, за да не изгорят и добавете лука. Смесете лука и картофите и пържете като отново разбърквате от време на време.
Когато картофите станат златисти на цвят (още около 10 мин.), свалете тигана от котлона и с помощта на решетъчна лъжица прехвърлете всичко в голяма купа и излейте мазнината от тигана в друг съд за после. Избършете тигана със салфетка.
Междувременно пригответе яйцата. За да стане по-пухкава сместа, разделете жълтъците от белтъците и ги разбийте поотделно.
След като картофите са се поохладили за около 5 мин. прибавете жълтъците, без да бъркате прекалено, а само колкото да се покрие всичко. След това сложете белтъците и отново покрийте внимателно сместа. Оставете за 10 мин., докато абсорбира яйцата и добавете сол и пипер на вкус.
Сложете около 1 – 2 с.л. от заделената мазнина в тигана и сгорещете за около минута, след това изсипете сместа от картофи и яйца и я разпределете по дъното. Намалете огъня до умерен и гответе около 10 мин. без да бъркате, само от време на време разклащайте тигана, за да не залепне.
Внимателно плъзнете готовата страна върху чиста чиния, добавете още 1 – 2 с.л. мазнина в тигана и обърнете неизпечената в тигана. Гответе, докато и тя стане златиста:)