Италия удължава срока на ограниченията в страната

Италианският министър-председател Джузепе Конте издаде в петък нов указ, с който удължава действието на въведените мерки в страната. Това се случва на фона на предупреждения от здравното министерство, че епидемичната обстановка се влошава, предаде Ройтерс. 

Регистрираните дневно случаи в страната са около 15 000-20 000, в сравнение с пика от около 40 000 в средата на ноември. Натискът върху болниците в Италия обаче остава висок. Всеки ден между 400 и 600 души стават жертва на COVID-19. Правителството се опасява, че броят им ще нарасне.

„През последната седмица се наблюдава генерализирано влошаване на епидемията, ние се върнахме към етапа на експанзия на инфекцията”, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанса в парламента в сряда.

Новият указ удължава до 5 март вечерния час между 22:00 и 05:00 ч. и потвърждава зониращата система, създадена през ноември за калибриране на локдауните между 20-те региона на Италия според нивата на инфекция в тях, предава БНР. 

Фитнес залите и басейните ще останат затворени в цяла Италия, а услугите за доставка по домовете няма да бъдат разрешени след 18:00 часа.

Указът също така удължава до 15-и февруари забраната за движение между отделните региони, като хората имат право да пътуват само по работа, здравни съображения или други извънредни ситуации. Ски курортите няма да могат да отворят отново до 15-и февруари.

Въпреки това правителството заяви, че повечето ограничителни мерки могат да бъдат премахнати в отделни региони, когато степента на инфекцията там е достатъчно ниска.

Италия, първата западна държава, засегната от коронавируса, съобщи за почти 81 000 смъртни случая, свързани с COVID-19 от началото на пандемията през миналия февруари. Това е шестият най-висок брой в света. От началото на епидемията в страната бяха регистрирани 2,33 милиона доказани случаи на коронавирус.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *