Йордан Китанов, кмет на с. Изгрев: На първата ни среща в общината инж. Р. Томов тропна по масата и изпълни обещанието си селските кметове да разполагаме със собствен бюджет

Когато инж. Румен Томов обикаляше по селата по време на предизборната си кампания през 2019 г., ние, селските кметове и наместници, му споделихме, че основният ни проблем е, че нямаме никакъв бюджет, който да се контролира от общината, но все пак да разполагаме с него, както намерим за добре. До този момент в продължение на 6 г., откакто управлявам с. Изгрев, за да купя 3 кутии с боя и да боядисам пейките, трябваше да пиша дълги доклади, да чакам и накрая да ми кажат „Не“. Румен Томов ни обеща, че това ще се промени и ще ни се разпределят към 250 000 лв.

На първата ни среща след влизането на Томов в кметския кабинет заместникът му Ясен Попвасилев, установил тежкото финансово състояние на общината, ни заяви, че пари няма да ни се дадат. Помня много добре как Томов му тропна по масата с думите: „Не знам какво искаш да кажеш с това „няма“, но на тези хора аз съм обещал да имат собствени пари, с които да разполагат и да ги харчат за селата си“. Томов направи справка в служба ГРАО и на базата на гласоподавателите, които реално живеят в селата, разпредели пари на всеки управник. На някои села се паднаха по 12 000 лв., на други 14 000, на мен са 10 000 лв., има с по 2000-3000 лв. за селата, които са обезлюдени. Но ни се даде минимална сума извън обичайните по 500 лв. на година за събор, които отдавна не стигат, защото оркестърът вече иска по 600 лв., като за сватба. С тези пари много колеги си оправиха кметствата, защото бюрата им се подпираха на тухли! Смениха дограмата, оправиха пода…

Някой ще каже „Какви пари са 10 000 лв.?!“, но като си нямал и стотинка преди, това си е сума! С първите 10 000 лв. аз например оправих пода в залата на читалището, където 3 пъти в седмицата 40 жени от селото танцуват. Струваше ми 7000 лв. и хората са предоволни. Купих тенис маса за открита спортна площадка и колци и мрежа за оградата й, защото бях спечелил по ПУДООС уредите. Сега съм купил дограма и фибран за стая в кметството, която сам ще си ремонтирам, да не плащам на майстори. С вторите 10 000 лв. и помощ от общината направихме ул. „Кокиче“ в селото, която беше само на чертеж, а вече е на чакъл и на нея ще е фитнес площадката и бъдещото ни футболно игрище.

Кметовете на селата дадохме клетва заедно с Румен Томов на 11.11.19 г., на празника на Св. Мина, и 95% от нас ще го подкрепим, за да довършим заедно мандата.

Думите му потвърди и Недко Ангелов, първи мандат кмет на село Покровник от ВМРО:

„С екипа „Томов” не сме с близки политически възгледи, но това не се отразява на добрата ни работа”, категоричен е той и обясни:

„Изключително доволен съм от инж. Р. Томов и екипа му – на първо място заради бюджета, който ни осигуриха, защото, когато имаш свобода да работиш и решаваш, се мотивираш да работиш повече и по-добре. Аз разполагам с 14 000 лв. бюджет, защото селото ни е сред най-големите. С бюджет по-спокойно се работи, но това не е единственият плюс на екипа „Томов”. Направихме футболно игрище заедно, детската площадка на центъра реновирахме. Кандидатствах за средства по ПУДООС за изкуствен терен, но цените от миналата година досега скочиха двойно и общината додаде голяма част от средствата. Сега вече има къде децата от селото да ритат и като ги видя по 30-40 да тичат там след топката, ми е голяма радост! Старая се да си икономисвам бюджета, защото той не е бездънна яма, в читалището ще подменя дограмата на 3 прозореца и ремонт на една от залите – дребни наглед неща, но съществени за селото. Голям плюс за метода на управление на Томов е, че никога не ни е делял кметовете на селата на наши и ваши. С него не сме с близки политически възгледи, но това не се отразява по никакъв начин на работата ни, убеден съм, че ще го потвърдят всички колеги”, категоричен е кметът на Покровник.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Фани

    Така се прави, а не като Камбитов да купува силиконови и телефони на Христинка, но ако неговото протеже Илко Стоянов спечели в неделя, отново ще им спрът парите, защото и на неговите им трябва силикони и телефони!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *