Може и за много хора Великден да е християнски празник, на който почитаме чудото на възкресението на Иисус Христос, но има и други, чиято религия е храната. А каквото и да си говорим, независимо от повода, утрешният празник си е свързан и със сериозно хапване и отрупана трапеза.
У нас традицията включва козунакът, курабиите и пъстрите яйца, като в празничната неделя се разнася и миризмата на печено агнешко от кухните на българските домакини.
Ако обаче се изкушавате да разчупите малко нещата, вижте десет малко по-различни предложения за великденски гозби, които се приготвят в различните държави, публикувани от международна платформа за поръчка на храна Foodpanda.
Русия
Поднася се салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
Италия
На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусния кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
Гърция
Тестеното изкушение, което наподобява козунак с добавена ароматна есенция, краси и гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
Словения и Хърватия
Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста, е неизменна част от Великденската трапеза най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.
Испания
Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.
Великобритания
Във Великобритания се приготвя традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
Мексико
В Мексико Capirotada е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
Грузия
На почит в Грузия е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
Германия
Великият Четвъртък в Германия е известен като Gründonnerstag или „Зелен четвъртък“. Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.