Кандидат-кметът на ПП МИР за Благоевград Албина Анева-Томова: Очаквам от благоевградчани ежедневни сигнали за нередностите и контрол върху дейността ми, останалото е моя грижа

Албина Анева-Томова е от Благоевград. Завършила е право в Софийския университет, по професия е адвокат. Има магистратура по стопанско управление във Великотърновския университет. Вписана е в Адвокатската колегия на Благоевград от 1992 г., преди това е работила като младши съдия и зам. районен прокурор. Била е член на Борда на директорите на „Благоевград-БТ“ АД. Заедно с колегите от екипа й – адвокат София Беличенова и адвокат Атанас Малешевски, миналата година спечелиха националната награда за правосъдие в категорията „Дело на годината“. А. Анева е общински съветник в продължение на 4 мандата. Семейна, съпругът й е доцент в ЮЗУ, а дъщерята – студентка в АУБ.

loading...


  • Г-жо Анева, слоганът на предизборния Ви плакат е „Време е за революционна промяна“. Към революция ли призовавате благоевградчани?
  • Ами да, след като еволюцията през последните 8 години под управлението на ГЕРБ прати Благоевград на дъното на всички икономически и социални класации. От някогашния развит индустриален център днес Благоевград въобще го няма на икономическата карта на страната.
    Първи сме по безработица, по брой на хранителни вериги, кафенета и улични кучета на глава от населението,
    но пък сме последни по заплати и жизнен стандарт, защото няма никаква промишленост. Доскоро в Благоевград свободни работни места имаше само за шивачки и таксиметрови шофьори. Сега и тези обяви ги няма вече, защото в града останаха 1-2 шивални, а таксиметровите шофьори заминаха навън да карат тирове, понеже тук нямат клиенти. Дотук ни докараха „видимите резултати“ на досегашния управляващ Атанас Камбитов. Който, всъщност, си е избрал за следващите 4 г. обещанието, че ще работи. Ами хайде, чакаме го от 8 г. да започне да работи – ама да работи за хората, не само за себе си. И понеже съм краен песимист по отношение на неговите обещания, затова съм твърдо на мнението, че ни
    трябва революционна промяна.
    И тя трябва да започне веднага, още в изборния ден на 27 октомври. Затова ще помоля моите съграждани, които дълбоко уважавам като честни, трудолюбиви, отговорни и доверчиви хора, да помислят добре дали им харесва живота, който водят в любимия ни Благоевград. Дали са щастливи от това, че улицата пред дома им е тъмна, осеяна е с дупки, кучетата ги нападат вечер в центъра на града. Нека да преценят дали искат децата им да продължават да им се обаждат от чужбина, където отидоха да мият чинии, защото Благоевград дори и такава работа не им предлага. И ако отговорът поне на един от тези въпроси е „не“,
    да вдигнат червен картон на Камбитов и да гласуват за друг
    Избор има – не е като да няма. 12 са кандидатите за кмет на Благоевград и всеки може да избере своя фаворит, на когото да се довери. Един от тях съм аз. За съжаление не съм чела никъде програмите на повечето от колегите за управлението на града ни през следващите 4 години, но и частично разбирам липсата им – малко от тях са били в управлението на общината като общински съветници, за да знаят точно какви са проблемите на града и какъв е механизмът те да бъдат решени. За сметка на това някои от кандидатите за кметове започнаха да копират мои идеи и приоритети от програмата ми, публикувана както на страницата ми във фейсбук, така и във вашия вестник. Пример за това е моята идея за безплатните детски градини – цел, която си поставих още през последния мандат и която този Общински съвет отхвърли. Колеги кандидат-кметове, копиращи програмата ми, поставиха тази идея на челно място, както и облагородяването и озеленяването на междублоковите пространства, цялостната ревизия и проверка на състоянието на общината и започването на чисто. Добре е, че гражданите помнят!
  • Вие заради опита Ви като съветник 4 мандата ли решихте да се кандидатирате за кмет?
  • Не искам този град да продължава да се управлява и развива по този начин. Не искам и няма да допусна да се развиват междуличностни войни и като залог в тези лични икономически битки да стои Благоевград.
    Не искам и върху неговото бъдеще да се упражняват хора без образование, квалификация и опит.
    Град с два университета, с недобра икономика не може да се управлява от хора без необходимо образование и най-вече личен опит. Този опит, който натрупах в ОбС, може само да ми е от полза, но издигнах кандидатурата си заради моите съграждани, които от 20 години не са спрели да ме търсят по всякакви въпроси. На мнозина успях да помогна, на други – не, защото с мнозинството, което имаше в съвета, кметът обиграно успяваше да стопира всяко предложение, което би му нарушило комфорта. Срам ме е, но си имам пълен тефтер със задачи, които останаха нерешени в предишния мандат на ОбС, а за решаването им е нужна само добра воля от страна на бъдещия кмет на града и две дузини общински съветници, които ще мислят с главите, а не с джобовете си.
  • Какво точно е записано в този бележник?
  • Там е улицата от задния вход на стадиона до съборетината, която някога наричахме старата минерална баня, а в момента е частна собственост – там няма изобщо прокарано улично осветление и хората вечер се прибират с фенерчета или си светят с телефони. Пак в този район мазетата на по-голяма част от домовете са пълни с вода. Хората многократно са се обръщали към Общинската администрация с молба за помощ, но без резултат. Да не говорим за болката ми – закриването на „Булгартабак”, което остави без хляб 1300 семейства. Нито кметът, нито областният управител си направиха труда да отидат при премиера, за да го запознаят с този огромен проблем – че най-голямото предприятие в града затваря. Никой от тях не отиде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да поиска проверка има ли нарушение на приватизационния договор. Пълно безхаберие. Как пък кметът веднъж не събра на среща местния бизнес да се поинтересува какви са проблемите му, как могат да бъдат подобрени условията за работата им, какви точно облекчения са необходими, за да дойдат в града техни колеги. Защо никой от тази огромна кметска администрация, половината от които са роднини помежду си, не се поинтересува на какъв международен форум може да се представи Благоевград, да му направим малко реклама? Да, харчат се луди пари за командировки в чужбина, но не сме видели никакъв ефект от тези посещения, освен новите тоалети на командированите. Кметът и една от заместничките му пък си харесаха дестинацията Париж, където ходят все да договарят нещо за фестивала „Франкофоли“. За този фестивал ежегодно общината дава хиляди левове, но до момента не съм чула нито отчет как точно са изразходвани тези пари, нито икономическа обосновка целесъобразно ли е било това разходване, тоест колко точно души са дошли да гледат фестивала и колко пари са оставили в благоевградските хотели и заведения. В същото време екипът на досегашния кмет
    не си мръдна пръста за древния град Скаптопара,
    който е буквално златна мина за туризма в Благоевград. Държавата хубаво наля няколко милиона в разкопките и преместването им, но какъв беше резултатът? Сега цялата археология е струпана в участък до магистралата, но до нея няма никакъв достъп. А ако тази уникална находка бъде социализирана, ако тук се направят една бензиностанция, две тоалетни, няколко заведения, етноцентър с десетина глинени къщички, в които могат да работят занаятчии и да продават работите си, и едно пазарче, където бабите от околните села ще изложат продукцията си, ами това ще носи милиони левове приходи за общината и ще дава работа на стотици благоевградчани.
  • Засега всички кандидат-кметове и съветници слагат акцент на развитие на икономиката и това вече започва да звучи като клише. И Вие говорите за икономика, но няма ли да чуем нещо по-конкретно?
  • Това наистина е най-важният въпрос за община Благоевград. Първото нещо ще е да се срещна с бизнеса в града, за да чуя детайлно проблемите му и да решим заедно как могат да бъдат решени. Задължително ще работя в тясно взаимодействие с Българската агенция за инвестиции. И да, в този й вид индустриалната зона наистина звучи като клише, но освен да се преотредят някакви терени и държавата да даде пари за инфраструктурата, по бъдещата зона има още много работа – задължително е да бъдат намалени размерът на местните данъци и такси за тези хора, които ще дойдат да работят в Благоевград – и за производителите, и за инвеститорите, но срещу това те трябва да се ангажират да назначават на работа само жители на общината. А и не виждам защо всички сме се вторачили в тази индустриална зона, след като има още много начини за развитие на икономиката на Благоевград. Вече са внесени за обсъждане промени в Закона за местно самоуправление и местна администрация, които ще дадат 
    възможност на общините да правят свои производствени предприятия.
    Такива предприятия могат да бъдат създадени и в Благоевград като общински дружества. Има места, където общинските предприятия могат да бъдат базирани – прословутият парк „Македония“ срещу гробищния парк е отличен за такива общински производствени предприятия, защото за 3 г. стана ясно, че благоевградчани никога няма да го припознаят като парк за отдих. И без това и към момента паркът е не е съвсем законен, при узаконяването му спокойно може да бъде преотреден за производствена дейност. Има и друга общинска собственост, която пустее и се руши до безобразие – например бившата сграда на „Рехома“ в идеалния център на Благоевград, сградата на някогашния Междуучилищен център и много, много други. А кандидати да развиват бизнес в Благоевград има. Благодарение на контактите ми като адвокат направих връзка с руски инвеститори, които проявяват интерес към създаване на предприятие в нашия град, както и с представител на австрийски инвеститори чрез наскоро създадено представителство от Франк Диемер, които също проявиха интерес към инвестиция именно в Благоевград.
  • През последната година от последния си мандат като общински съветник Вие доста настоявахте детските градини и ясли да са безплатни за родителите, както е в доста общини в региона, които са с десетки пъти по-ниски бюджети, отколкото Благоевград. При това стана ясно, че това далеч няма да струва много пари. Защо това предложение срещна отявлената съпротива на мнозинството съветници?
  • Това ми предложение не е от една, а от много години. А съпротивата е ясно защо е – част от колегите решиха, че нямат личен интерес, друга пък дори не се замислиха, защото още с влизането им в ОбС бяха програмирани да подкрепят безрезервно предложенията на кмета, и ако някои набраха смелост за 4 г. да се изкажат 1-2 пъти, то това беше, за да славославят името му или пък да поискат почивка. А в крайна сметка никой не си даде сметка, че
    ако съкратим броя на фойерверките само с една стотна
    и насочим тези пари към покриване на таксите, ще облекчим бюджета на стотици семейства. За съжаление, същите тези колеги, които гласуваха „против“, се подредиха преди няколко дни на сцената до Камбитов при откриване на предизборната му кампания.
  • Имате нещо против фойерверките?
  • В никакъв случай, но не и когато те осигуряват единствената светлина над потъналите в мрак улици на града, не и когато на последния концерт на ансамбъл „Пирин“ в Ямбол целият състав бил на нокти дали автобусът ще успее да ги върне, не и когато служителите на оркестър “Благоевград” се чудят в деня на заплата дали ще им стигнат парите, за да си платят сметките…
  • Кои са скелетите в гардероба за следващия общински кмет?
  • Много са. Хазната на Благоевград не е в особено цветущо положение. Гражданите на Благоевград трябва да знаят, че нещата не могат да се оправят с магическа пръчка. Поне до края на тази календарна година ще се работи по бюджета на стария кмет. Който и да го наследи, той не може да си позволи да направи нещо, което го няма в бюджета, което го няма в програмата за инвестиции. Така че още малко ще трябва да стиснем зъби. Ще направя всичко възможно да променя нещата. Аз живея в Благоевград и ще остана да живея тук. Няма да пътувам до София нито всеки ден, нито през ден. Няма да се крия от хората и вратата ми ще бъде винаги отворена за тях, както и досега.
    Ще оставя пред кабинета си бележника,
    в който и в момента благоевградчани ми споделят какво ги мъчи и какво искат да се промени на улицата, пред къщата им, в детската млечна кухня и на ежедневната оперативка с ресорните заместник-кметове и началници на отдели ще започваме с тези проблеми, които съгражданите ни са вписали предишния ден. С вътрешна заповед ще забраня изпращането на гражданите от кабинет на кабинет. Не може една женица, която едва ходи, да обикаля кабинетите, да се съобразява с работното време на служителките и да гледа надменното им пренебрежително поведение, защото ги занимавала с неща, които не им били работа. Ами работа им е, след като са в тази сграда и получават заплатата си оттук. Ще хванат бабата за ръка, ще я заведат където е нужно, ще й донесат чаша вода, ако се наложи да почака малко, и после ще занесат или изпратят документа, който й трябва, у дома й в града или на село. Щипка човещина е нужна, не повече.
  • Втората в листата за кандидат-съветници от МИР Злата Ризова от 2 г. води като че ли обречена битка с най-големия замърсител на въздуха на Благоевград
    Биотец „Рубин“. След като
    държавните институции отказват да се намесят, не може ли общината да направи нещо, за да спре това замърсяване?
  • Тази битка на Ризова също бе яхната от кандидат-кметове, които доскоро не ги бяхме чули да се изказват по нито един от проблемите на Благоевград. Предприятието е частно, но след като то нарушава правилата, тази намеса е задължителна от страна на общината, защото то работи на нейна територия. Как така общината има право да ме глоби, ако от апартамента ми, който също е частен, изхвърлям боклука си, а няма право да се намеси в този казус?
    Не може 100 души да се оплакват от смрадта и саждите на въпросния ТЕЦ, а общината да вдига рамене,
    защото, видите ли, като им ходили от РИОСВ на проверка, комините случайно не работели. Ами да си направят тези държавни служители труда да отидат на проверка в 4 сутринта, когато коминът работи! А след като държавата отказва да си свърши работата, общината е тази, която трябва да го направи. Може да стане по много начини, включително и със законодателни промени, например чрез наредба. И всъщност чистотата на въздуха е наистина болният за мен въпрос, защото преди 7 години бях диагностицирана като астматичка, като вероятна причина за заболването ми са замърсеният въздух и околната среда. От тогава съм с инхалатор. Лошото е, че причината за това ми състояние не е само биотецът, но и унищожените големи зелени площи в града, отсечените стотици дървета, превърнатите в сметища някогашни тревни площи в междублоковите пространства… Градът в определени участъци е презастроен и това не само че е грозно, но и спира нормалните въздушни потоци. От друга страна, населението е с ниски доходи и много домакинства са на твърдо гориво. Общината от години обещава да отдели средства за поставяне на филтърни съоръжения за коминните тела, както е в много европейски страни, но все още нищо не е направено. Така че има страшно много работа и аз искрено се надявам на помощта на хората от Благоевград, за да я свършим. От тях ще искам само да ни подават сигнали и ще настоявам да ревизират работата ми всеки Божи ден.
    За да се стигне дотам обаче, първо аз и екипът ми трябва да получим подкрепата на жителите на общината.
  • Гласувайте, приятели, а ние със сигурност ще оправдаем доверието Ви!

Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

    1. Стефчо Иванов

      Напротив, Албина Анева е новият кмет на Благоевград, колкото и да ви е мъчно

      Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *