Карамелизиран сладкиш с компот от кайсии

Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

  • 4 яйца
  • 150 г захар + 80-90 г за карамела
  • 160 г кисело мляко
  • 75 г масло
  • 200 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 1 компот кайсии
  • 20 г ром + допълнително по желание ванилия
  • щипка сол

Начин на приготвяне

За Блата:



  1. Счупете яйцата в подходяща купа, добавете захарта и разбийте с миксер докато захарта се усвои изцяло.
  2. Отделете си захар за карамела.
  3. Пресейте брашното и бакпулвера, а през това време загрейте фурната на 160 градуса.
  4. Към тях сложете и малко ванилия (в блата по желание можете да сложите ядки или бадеми).
  5. За смесване с яйцата – Първо прибавете киселото мляко, след това брашното (като разбърквате преди да пуснете миксера, за да не стане облак от брашното!) и накрая разтопеното масло (на тънка струйка) + две капачки от рома.
  6. Прецедете кайсиите.
  7. Сложете захарта на котлона в подходящ съд и изчакайте хубаво да се разтопи. Не бъркайте предварително, а след това използвайте дървена бъркалка за разбъркването ѝ.
  8. Трябва да се получи тъмен карамел без следи от захаросване.
  9. Изчакайте карамела да се охлади/втвърди и намажете вътрешните страни на тенджерата с бучка масло, за да не залепва и за да може сладкишa да се отдели по-лесно от тенджерата!
  10. Наредете кайсиите плътно на дъното (за да се получи този сладкиш добре, тенджерата трябва да е с хубаво дебело дъно от качествена стомана/можете да направите сладкиша в тавичка, но трябва да карамелизирате захарта в загрятата фурна!)
  11. Залейте със кексовата смес и поставете тенджерата в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40-45 минути, докато получите много хубав тъмно златист цвят отгоре! Ако печете без вентилатор, можете да увеличите фурната до 180 градуса.
  12. След печенето проверете дали сладкиша е напълно готов като до боцнете с клечка за зъби или шишче.
  13. Залейте с 5-6 супени лъжици от компота от Кайсии и сложете съвсем малко ром за допълнителен разкош.
  14. Оставете сладкиша да се охлади напълно, след което го освободете от тенджерата с помощта на малко ножче или шпатула.
  15. Вземете плато или голяма чиния и обърнете тенджерата върху него/нея (ако искате сладкиша ви да е още по-сочен сипете още малко от компота около сладкиша, докато изстива).
  16. Настържете кора от лайм върху сладкиша за свежест.
  17. Разбийте малко заквасена сметана и добавете 1 супена лъжица пудра захар сервирайте и се насладете.gotvenezanachinaeshti.com

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *