
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:
- 4 яйца
- 150 г захар + 80-90 г за карамела
- 160 г кисело мляко
- 75 г масло
- 200 г брашно
- 5 г бакпулвер
- 1 компот кайсии
- 20 г ром + допълнително по желание ванилия
- щипка сол
Начин на приготвяне
За Блата:
- Счупете яйцата в подходяща купа, добавете захарта и разбийте с миксер докато захарта се усвои изцяло.
- Отделете си захар за карамела.
- Пресейте брашното и бакпулвера, а през това време загрейте фурната на 160 градуса.
- Към тях сложете и малко ванилия (в блата по желание можете да сложите ядки или бадеми).
- За смесване с яйцата – Първо прибавете киселото мляко, след това брашното (като разбърквате преди да пуснете миксера, за да не стане облак от брашното!) и накрая разтопеното масло (на тънка струйка) + две капачки от рома.
- Прецедете кайсиите.
- Сложете захарта на котлона в подходящ съд и изчакайте хубаво да се разтопи. Не бъркайте предварително, а след това използвайте дървена бъркалка за разбъркването ѝ.
- Трябва да се получи тъмен карамел без следи от захаросване.
- Изчакайте карамела да се охлади/втвърди и намажете вътрешните страни на тенджерата с бучка масло, за да не залепва и за да може сладкишa да се отдели по-лесно от тенджерата!
- Наредете кайсиите плътно на дъното (за да се получи този сладкиш добре, тенджерата трябва да е с хубаво дебело дъно от качествена стомана/можете да направите сладкиша в тавичка, но трябва да карамелизирате захарта в загрятата фурна!)
- Залейте със кексовата смес и поставете тенджерата в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40-45 минути, докато получите много хубав тъмно златист цвят отгоре! Ако печете без вентилатор, можете да увеличите фурната до 180 градуса.
- След печенето проверете дали сладкиша е напълно готов като до боцнете с клечка за зъби или шишче.
- Залейте с 5-6 супени лъжици от компота от Кайсии и сложете съвсем малко ром за допълнителен разкош.
- Оставете сладкиша да се охлади напълно, след което го освободете от тенджерата с помощта на малко ножче или шпатула.
- Вземете плато или голяма чиния и обърнете тенджерата върху него/нея (ако искате сладкиша ви да е още по-сочен сипете още малко от компота около сладкиша, докато изстива).
- Настържете кора от лайм върху сладкиша за свежест.
- Разбийте малко заквасена сметана и добавете 1 супена лъжица пудра захар сервирайте и се насладете.gotvenezanachinaeshti.com