Картофена запеканка с пилешко и царевица

Продукти

1 кг картофи 
1 глава лук 
1 морков 
500 г обезкостено пилешко месо 
100- 150 мл готварска сметана
100 г царевица от консерва
3-4 стръка пресен копър
2-3 стръка пресен магданоз
1 ч.л риган (сух), може и пресен 
сол и черен пипер на вкус
олио

За заливката:2 яйца 
200 г кисело мляко 
1-2 с.л брашно
олио за запръжка
100-150 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, измиват и нарязват на филийки. Половината от тях се подреждат в намазнена тава, така че да покрият плътно дъното й. Подправя се със сол, черен пипер на вкус и малко риган. Останалата част от картофите ще подредим след като разпределим плънката. За нея ще запържим нарязан на ситно лук. Добавяме обелен и настърган на ситно ренде морков. Разбъркваме и прибавяме нарязано на ситно пилешко месо. След като се позапържи, се прибавя царевицата. Разбърква се и се подправя със накълцаните пресни подправки, сол и черен пипер на вкус. Прибавя се сметаната. Оставя се да къкри на слаб огън за 10-15 минути. След това плънката се разпределя върху картофите. Покрива се с останалата част от тях. Поръсва се с малко олио и риган. Налива се малко вода (около 150 мл). Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Ястието се запича в загрята фурна на 200 градуса до готовност на картофите. През това време можем да направим заливката. Яйцата се разбиват с киселото мляко до хомогенност. В загрято олио запържваме брашното и наливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме докато сместа се посгъсти. Сваляме от котлона и оставяме встрани. След готовност на запеканката, изваждаме ястието и го поръсваме с настъргания кашкавал, а след това го заливаме равномерно със соса. Запичаме без фолио, на горен реотан, до получаването на златиста коричка. Сервираме топло! Добър апетит!

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *