Необходими продукти:
2 големи картофа, около 300-350 грама
1 глава лук
1 морков
резен корен от целина или стрък от зелената част
1 червена пиперка, нарязана на ситно
3-4 с. л. олио
1,5 л. вода (зеленчуков бульон)
сол и черен пипер
щипка девисил
30-40 г. фиде
1 жълтък + 1 ч. л. кисело мляко
пресен магданоз за поръсване
лют пипер на люспи
Приготвянето на картофена супа:
Начин на приготвяне:
Морковът се настъргва на едро ренде, картофите се нарязват на кубчета, а лукът – на ситно. В загрятото олио се запържват лука и моркова, добавят се картофите, целината, пиперката и девисила, налива се водата, овкусява се със сол и черен пипер и супата се оставя да къкри до готовност, докато картофите омекнат. Добавя се фидето и супата къкри още 10-ина минути.
Застройката е само от жълтък и кисело мляко. Жълтъкът се разбърква с киселото мляко и се добавя към супата. Разбърква се. Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз и лют пипер по желание.