Необходими продукти:
- картофи 1 кг
- яйца 2 броя
- лук 1 брой
- магданоз 1/2 връзка
- индийско орехче 1/4 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Измивате картофите и ги сварявате. Сварените картофи обелвате докато са топли, след което веднага ги намачквате. Оставяте намачканите картофи да изстинат. Нарязвате лука и магданоза на ситно и ги добавяте към намачканите картофи. Добавяте индийското орехче, солта (около ½ чаена лъжичка) и яйцата и разбърквате много добре.
От готовата картофена смес оформяте (с ръце, или пък със супена лъжица) кюфтета с желаната от вас големина, оваляйте в брашно и пържите в загрято олио първо от едната, а след като придобият златист цвят и от другата страна. Готовите кюфтета сложете в чиния върху домакинска хартия, за да може да се отцедят от ненужната мазнина.
Ако не обичате да пържите, или пък се опитвате да намалите калориите и да се храните здравословно, то може да изпечете картофените кюфтета в предварително загрята фурна, като наредите оформените кюфтенца върху хартия за печене.
За да направите вкуса на кюфтетата по-интересен можете да добавите извара, или пък настърган пармезан.
Ако добавяте извара, то добавете и още около ½ чаена лъжичка сол, защото в противен случай вашите картофени кюфтенца ще останат безсолни.
Друг вариант е да добавите 20 грама настърган пармезан. Разбира се, можете да замените пармезана с обикновен настърган кашкавал, но в такъв случай картофените кюфтенца няма да станат така ароматни, а идеята за добавяне на пармезан е точно в това, да се придаде малко нетрадиционен аромат на иначе малко скучните картофени кюфтенца.