Необходими продукти:
2-3 картофа
200 грама заквасена сметана
500 грама брашно
2 чаени лъжици суха мая
150 милилитра топла вода
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете или изпечете картофите, обелете ги и намачкайте до получаването на пюре. За направата на тестото са нужни 200 грама от него. Към тях прибавете сол на вкус и смесете с брашното. Разбъркайте с вилица до еднородност.
Тогава сложете маята, която преди това сте разтворили в топлата вода. Прибавете и заквасената сметана.
Замесете еластично тесто, което може и да се залепя по ръцете ви.
Оформете като топка, поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло място. За около 1,5-2 часа обемът трябва да се увеличи 3-4 пъти.
Когато това стане, омесете още веднъж тестото върху посипан с брашно плот и оформете като топка с равна повърхност. Сложете в тава и нека втаса още веднъж за около 45-50 минути.
Поставете в загрята до 220-230 градуса фурна за 5 минути, след това намалете градусите до 190-200 и нека хлябът се пече в продължение на 30-35 минути.
Извадете да се охлажда върху решетка.