
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
картофи – 4 бр.
моркови – 1 бр.
лук – 1 глава
домати – 200 г пресни (може и консервирани)
сушени зеленчуци – 2 с.л. (пащърнак, чушки, моркови)
ориз – 1 ч.ч.
олио – 50 мл
бульон – 3 ч.ч. зеленчуков
червен пипер – 1 ч.л.
сол
черен пипер
лют пипер – (или 1 сушена лютива чушка)
магданоз
девесил
риган
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В това селско ястие присъстват два въглехидрата, но е много вкусно.
Рецептата е на моята баба, която го приготвяше често, особено в студените зимни месеци.
Чудесно си подхожда с хубава домашна туршия.
Нарежете лука и моркова и ги задушете заедно с малко вода и олиото за няколко минути, докато омекнат.
Прибавете настъргани пресни домати или такива от консерва и гответе до изпаряване на течността.
Прибавете ориза, предварително измит в няколко води и го запържете, докато стане прозрачен.
След това добавете 2 чаши горещ зеленчуков бульон или вода.
Веднага щом заври прибавете картофите, всички подправки, както и сол на вкус.
Прехвърлете ястието в дълбока тава и добавете останалата 1 чаша бульон.
Сложете картофите с ориз да се пекат в нагорещена фурна на 230 °C за 30-40 минути до абсорбиране на течността и готовност на зеленчуците.
Поднесете тази ароматна и вкусна селска гозба – картофи с ориз по селски, поръсена с магданоз и салата според сезона.
Да ви е вкусно!