Каталуния връща вечерния час

Върховният съд на Каталуния (TSJC) разреши повторното въвеждане на вечерен час в 161 каталунски общини. Решението е взето по предложение на правителството на Пере Арагонес в опит да се спре бързото разпространение на коронавируса, предаде БНР.

Автономният регион е с най-високи показатели по заболеваемост в сравнение с останалите, като при младите от 20 до 29 години надхвърля 3 300 случая на 100 000 жители. Според испанските закони след отпадането на централизираното управление на пандемията всяко от регионалните правителство има право да въвежда ограничителни мерки на територията на автономната провинция, но те трябва да бъдат предварително одобрени от Върховния съд.

След въведената забрана за събирания на повече от 10 души и задължителното затваряне на всички дейности половин час след полунощ сега се въвежда отново вечерен час от 1 до 6 сутринта. Той ще засегне 80% от жителите на Каталуния и ще е в сила докато честотата на заразяване е по-голяма от 400 случая на 100 000 жители.

Петата вълна на пандемията в Испания се разраства предимно сред младите като средната стойност за страната е вече над 500 случая на 100 000 жители. Последно такива показатели бяха регистрирани на 12 февруари. Правителството на Балеарските острови също обмисля въвеждането на вечерен час, а това на Естрамадура обяви, че ще освободи от спазване на задължителните ограничителни мерки само хората с пълна ваксинация. Вечерен час бе въведен и в региона на Валенсия, обмисля се в Кантабрия и се чака решението на Върховния съд за Канарските острови.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *