
брашно – 500 г
масло – 100 г
вода – 1.5 ч.ч.
прясно мляко – 1 ч.ч.
мая за хляб – 15 г
захар – 1 с.л.
сол – 1 ч.л.
жълтъци – 1 бр.
Начин на приготвяне
Претрийте маята със захарта и я разтворете във водата. Прибавете брашното и солта, забъркайте тесто, което е с консистенция на боза. Оставете го на топло да втаса.
След това с черпак сипвайте от сместа равномерен пласт върху сгорещен сач, който постоянно мажете с разтопено масло и разбития жълтък. Изпечете катмите и от двете страни до порозовяване.
Наредете готовите катми в дълбока намаслена тава, като всяка една ръсите с леко подсолена вода и я намазвате с масло.
Оставете катмите да изстинат и ги залейте с горещото мляко. След като набъбнат добре ги нарежете и поднесете.