Необходими продукти:
3 яйца
половин чаена чаша кисело мляко
половин чаена чаша слънчогледово олио
200 грама кашкавал
една чаена лъжичка сол – не я препълвайте, трябва да е равна
едно пакетче бакпулвер – 10 грама
1 и 3/4 чаени чаши брашно
20 грама краве масло за намазване на питата след печене
Начин на приготвяне:
Разтворете бакпулвера в киселото мляко и разбъркайте. Когато сместа шупне я изсипете в купата на миксера. Това става почти мигновено. Не отнема време.
Прибавете яйцата и разбъркайте за кратко.
Прибавете слънчогледовото олио и пак разбъркайте.
Прибавете солта.
Прибавете настъргания на едро ренде кашкавал. Отново разбъркайте за кратко. Тук е моментът, когато трябва да смените обикновените бъркалки с такива за тесто.
Започнете на порции да прибавяте брашното. Ще се получи гъста, лепкава смес.
Покрийте дъното и стените на тава с диаметър на дъното 18 на 30 сантиметра с хартия за печене. Може да използвате и кръгла тавичка с диаметър на дъното 24 см. Изсипете сместа с помощта на шпатулка и загладете.
Загрейте фурната на 180 градуса и вентилатор предварително. Изпечете вашата кашкавалена пита. Щом се зачерви е готова. В моята фурна е готова точно за 23 минути, но всяка фурна е различна. Наблюдавайте я и не я препичайте!
След като я извадите от фурната, я намажете с маслото, докато е гореща.