Необходими продукти:
яйца 2 броя
брашно 2 чаени чаши
захар 1 чаена чаша
кисело мляко 1 чаена чаша
олио 2/3 чаена чаша
орехи 1 чаена чаша
банан 2 броя
хлебна сода 1 чаена лъжица
бакпулвер 1 чаена лъжица
Начин на приготвяне:
Изваждате яйцата от хладилника и ги оставяте на стайна температура. След това пресявате брашното, заедно с бакпулвера и го слагате на страни.
Разбивате яйцатата заедно със захарта, добавяте олиото и отново разбивате. Прибавяте и киселото мляко, в което сте разбъркали хлебната сода, и отново разбивате. Най-добре е за разбиването да ползвате миксер или пък тел за разбиване. Така разбиването става по-лесно, а и отнема много по-малко време.
Към разбитите течни съставки малко по малко добавяте от брашното, при непрекъснато разбиване. Важно е да добавяте брашното по малко, защото в противен случай вашият кекс с банан няма да стане пухкав. Накрая добавете нарязаните на дребно банани и счуканите орехи и отново разбърквате добре, за да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате готовата смес в намазнена форма за кекс и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако ползвате силиконова форма за кекс не е необходимо да я намазнявате предварително. Кексът е готов, когато бучвайки го с клечка за зъби тя остава суха.