КЗК забрани на хаджидимовския кмет трансфер от над 1 млн. лв. към фирмата на бившия общински съветник Б. Узунов за поръчка, спечелена от друг строител

Комисията за защита на конкуренцията забрани на хаджидимовския кмет Людмил Терзиев да подменя резултат от обществена поръчка и да сключва договор с втората класирана фирма, въпреки че победителят не се е отказал да направи обекта.
Вчера КЗК отмени като незаконосъобразно решение № 73/28.04.2020 г. на кмета на община Хаджидимово, съгласно което реконструкцията на читалище „Яне Сандански-1928 г.“ в гр. Хаджидимово трябва да бъде направена от на стр. фирмата на бившия общински съветник Бисер Узунов от с. Дъбница „Билдинг Компани“ ЕООД, класирала се на второ място в процедурата с 92,65 точки. КЗК върна на Терзиев преписката с разпореждане да сключи договор с врачанската фирма “Ремо – Николай Тошев”, обявена от комисията по провеждане на търга за победител в резултат на събраните 100 точки, отразяващи най-доброто съотношение между качество и цена.
Казусът е доста любопитен, защото поне през последните години в Благоевградска област не се е случвало възложител да пренебрегне толкова фрапиращо протокол на комисията, назначена да проведе обществена поръчка. Стартът на процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на читалището съгласно условията на програма за сътрудничество „Interreg V-A Greece-Bulgaria 2014-2020“ е даден от хаджидимовския кмет на 27.12.2019 г. В обществената поръчка кандидатстват двете фирми, а след края на процедурата регистрираната в община Оряхово ЕТ „РЕМО – Николай Тошев“ е уведомена, че печели поръчката. На 04.03.2020 г. търговецът получил писмо от община Хаджидимово с искане да представи всички необходими документи за сключване на договора и на 2 април същата година Тошев ги изпраща по куриер. Сред писмените доказателства, с които той разполага, са номерът на товарителницата, както и подписът на общинската служителка Захариева, която ги получила в кметството на 03.04.2020 г.
Въпреки че успял с 1 ден да се вмести в едномесечния срок за сключване на договора, жалбоподателят смята, че въведеното в страната извънредно положение му давало възможност да прати документите си чак през юни – припомняме, че държавата удължи с 1 месец след отмяната на извънредното положение много срокове, сред които и течащите по ЗОП.
Въпреки това собственикът на ЕТ „РЕМО – Николай Тошев“ с изненада научава, че Терзиев е предложил договора на Б. Узунов, тъй като Н. Тошев не се е явил в едномесечния срок за сключване на договор и не е предприел действия, с които да уведоми възложителя за намеренията си.
Съпоставяйки датите и сроковете, КЗК деликатно е преценила, че кметът на Хаджидимово сериозно е объркал математиката, и с вчерашното си решение безапелационно му нарежда да скъса договора с Узунов и да сключи нов такъв с победителя Н. Тошев.
Загубата на поръчката за читалището, за чиято реконструкция Узунов трябваше да получи 869 449,26 лв. без ДДС, или малко над 1 млн. лв., едва ли ще се отрази сериозно на бизнеса му, защото фирмата му от години е неизменният победител в обществените поръчки не само в Хаджидимово, но и в Якоруда, Сатовча и други общини. Узунов освен това е собственик на къща за гости край родното му с. Дъбница, мандра, няколко фирми, чрез които дори влезе в санирането на благоевградските многофамилни жилища, както и на рибарска вила с база за спортен риболов, финансирани с близо 200 000 лв. безвъзмездно от държавата по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“.
ВАНЯ СЕМЕОНОВА

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *