
Продукти
За тесто:
600 г брашно
250 мл топло прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пак. суха мая
3 с.л. олио
За пълнежa:
2 средно големи ябълки
2 с.л. кафява захар
2 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. канела
За намазване:
1 яйце
кристална бяла захар
Начин на приготвяне
В дълбока купа се пресява 500 г от брашното и се прави кладенче. По края на кладенчето се поръсва солта, а вътре се слагат шупналата мая с прясното мляко и захар, киселото мляко, яйцето и накрая олиото. Изважда се от купата и се меси с останалото брашно до еднородно, меко тесто.
Докато леко втаса, се обелват и нарязват ябълките на кубчета, смесват се със захарта, гриса и канелата. Тестото се разделя на седем еднакви топки, всяка се разточва на кръг с диаметър 20 см и се разрязва на четири. На всяко парче се слага по 1 с.л. от плънката, навива се от широката към тясната страна на кифличка, краищата се усукват и връзват.
Поставят се в тава с хартия за печене, намазват се с разбитото яйце и се поръсват щедро със захар. Пекат се в загрята фурна на 160-170 градуса за 25 минути.