Кифли с мармалад

Необходими продукти:

400 мл. много гъст айран (правя го с 250 мл. кисело мляко и 150 мл. вода), 3 супени лъжици захар, 1 чаена лъжичка сол, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка прясно мляко, 1 чаена лъжичка зехтин, 50 мл. олио, мармалад, около 650 гр. брашно, 20 гр. свежа мая.

Начин на приготвяне:

към гъстият айран добавяте натрошената мая, захарта и 5-6 супени лъжици пресято брашно. Разбърквате и оставяте маята да се активира.  След около 15 минути тя е шупнала достатъчно и прибавяте олиото, солта и постепенно при непрекъснато бъркане от брашното. Щом сместа стане достатъчно гъста и се затруднявате да бъркате, доизмесвате на ръка.

Тестото трябва да е меко, нелепнещо и гладко. Оставяте да втаса докато удвои обема си. Втасалото тесто се разделя на две равни части. Всяка част се оформя на топка и се  разточва на кора с диаметър около 38-40 см. Разрязва се на 8 триъгълника.

В широката част на триъгълника слагате от мармалада 1 супена лъжица по дължина, като от двете страни оставате по 2 см. без мармалад. Всеки триъгълник навивате на стегнато руло, като гледате връхчето да е отдолу. Постилате хартия за печене в правоъгълна тава и подреждате кифлите. Може да ги подредите прави или леко да ги извиете. Оставяйте по малко разстояние между тях. Оставете за около 30 минути повторно да втасат, след което ги намажете с жълтъка, който сте разбили с млякото и зехтина. Разбиването става с четка. Втасалите кифли се намазват добре със сместа от жълтък, прясно мляко и зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.

Поднесете ги топли или студени вашите кифли с мармалад и с напитка по ваше желание.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *