Класически френски крем Брюле

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • захар – 200 г кристална
  • жълтъци – 6 бр. L яйчени
  • сметана – 600 мл 35%
  • ванилия – 1 бр. шушулка
  • сол – щипка
  • захар – кристална за карамелена коричка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтъците се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол до плътен крем, който трябва да пада на панделка от бъркалките на миксера.

Белтъците се запазват за друг вид рецепта, могат и да се замразяват във фризер до 6 месеца.

Сметана се загрява на котлон до точка на кипене. Започва да се излива при разбитите жълтъци на малки порции, като се разбърква енергично с телената бъркалка.

След като е добавена цялата сметана задължително сместа се прецежда през цедка.

Готовата прецедена смес се налива в огнеупорни купички.

Подреждат се в голяма тавичка за печене, като на дъното ѝ се поставя памучна кърпа и върху нея се подреждат купичките.

Налива се гореща вода до средата на купичките.

Пече се в затоплена фурна точно до 140 градуса и точно за 30 минути – нито повече, нито по-малко.

Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят до стайна температура в самата водна баня.

Изваждат се и се оставят в хладилник за около 1 час, но не е задължително.

Преди да се поднесат върху крема Брюле се посипва тънък пласт, по 1 ч.л. кристална захар и с горелка се минава през захарта, за да се карамелизира.

Класическия френски крем Брюле се оставя за 2 – 3 минути да се стегне и се поднася.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *