НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- захар – 200 г кристална
- жълтъци – 6 бр. L яйчени
- сметана – 600 мл 35%
- ванилия – 1 бр. шушулка
- сол – щипка
- захар – кристална за карамелена коричка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол до плътен крем, който трябва да пада на панделка от бъркалките на миксера.
Белтъците се запазват за друг вид рецепта, могат и да се замразяват във фризер до 6 месеца.
Сметана се загрява на котлон до точка на кипене. Започва да се излива при разбитите жълтъци на малки порции, като се разбърква енергично с телената бъркалка.
След като е добавена цялата сметана задължително сместа се прецежда през цедка.
Готовата прецедена смес се налива в огнеупорни купички.
Подреждат се в голяма тавичка за печене, като на дъното ѝ се поставя памучна кърпа и върху нея се подреждат купичките.
Налива се гореща вода до средата на купичките.
Пече се в затоплена фурна точно до 140 градуса и точно за 30 минути – нито повече, нито по-малко.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят до стайна температура в самата водна баня.
Изваждат се и се оставят в хладилник за около 1 час, но не е задължително.
Преди да се поднесат върху крема Брюле се посипва тънък пласт, по 1 ч.л. кристална захар и с горелка се минава през захарта, за да се карамелизира.
Класическия френски крем Брюле се оставя за 2 – 3 минути да се стегне и се поднася.