Клафути с кайсии и сметана

Необходими Съставки

кайсии – 800 г от компот

масло – за намазване на формата

За тестото

заквасена сметана – 150 мл

брашно – 100 г бяло

кафява захар – 75 г

яйца – 2 бр. големи

ванилов екстракт – няколко капки

За глазура

кафява захар – 2 с.л.

масло – 15 г

сметана – за сервиране

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса и намажете с масло плитка форма с диаметър около 25-30 см. Отцедте кайсиите от компота и запазете 100 мл от сока. Подредете плодчетата с разрязаната страна надолу.

За приготвянето на тестото разбъркайте заквасената сметана с отделените 100 мл сок. Сложете брашното в друга купа и направете кладенче в него.

Прибавете захарта, яйцата и ваниловия екстракт, бъркайте до получаване на гладко тесто и постепенно налейте разбитата със сока сметана. Сипете полученото тесто върху наредените кайсии и печете клафутито за 20-тина минути.

Междувременно пригответе глазурата за сладкиша. Разбъркайте маслото със захарта в малка купа.

Извадете клафутито от фурната след 15 минути и разпределете равномерно сместа с маслото. Печете още 5 минути. Поднесете със сметана.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *