Кметове искат от премиера да махне общинските съвети

Кметове имат идеята да се махнат структурите на общинските съвети и на тяхно място да се назначат местни старейшини, които да продължат да работят, но безплатно. ”Защото е поле за корупция”, аргументира се шефът на Сдружението Румен Стоянов, кмет на Калофер. И заяви, че в момента 70 процента от съветниците не знаят за какво гласуват.

На тяхно място да има кметски съвети, в които да участват и кметовете, за да се чува и техните гласове. Но мажоритарно избрани, отново без заплати. Третото искане на организацията е свързано с българските продукти. Родният етикет да бъде обвързан с роден ресурс. „Когато си купим сирене, то да е с българско мляко, същото да важи за колбаси, розово масло и други наши продукти, които компрометирахме“, даде пример Стоянов. Вече е разговарял за това с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, който също е на срещата в пловдивското село Поповица, родно на премиера, съобщи БНР.

Премиерът да изиска чрез Министерството на финансите ревизия на общините – разпределят ли се средствата по закона, стига ли до малките населени места и как се харчат. Това настоява Националното сдружение на кметовете на кметства пред министър-председателя Стефан Янев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *