Кметът на Тополница разтревожен! Река Струма ще срути моста, може да загинат хора

Река Струма е подкопала две от основните колони на моста край Тополница. Това заяви кметът на селото Любен Маринополски вчера, обезпокоен от положението, което може да доведе до рухването му. За да изпревари нежеланите последици, които са опасни за шофьорите, преминаващи ежедневно по маршрута Петрич-село Кулата през моста в близост до село Тополница, той алармира, че съоръжението, което е на близо половин век, е нестабилно и опасно.

Според Маринополски реката е подкопала и брега на три места. „Първото е веднага след моста. От напора на водата целият бряг е пропаднал и е въпрос на време да бъдат залети близките ниви на земеделците от селото. Второто подкопаване на брега е на 700-800 метра от първото. И третото е в близост до гръцката граница, където реката се изтича, но прави поразии“, каза управникът на петричкото село Тополница.

Отговорен за спазване нивото на реката и евентуалните щети, които тя причинява, е Министерството на земеделието. По думите на кмета те са прехвърлили отговорността на две от подразделенията си – на „Напоителни системи” и на Горско стопанство в Петрич. Маринополски твърди, че и двете дружества са без лимит, тоест отпуснати средства, с които да се поддържа в нормален вид коритото на река Струма. Това е причината, поради която от вчера се наблюдава нов разлив по средата на коритото на река Струма, при който е възможно нивото да се покачи и отново да наводни земеделските земи в землището на село Тополница, каза Любен Маринополски.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. И слепци с очи

    Кмете, там реката се дълбае като за последно! Според изкопаните количества пясък и баластра трябва вече да е построен град колкото София и магистрала до Луната. Ей това са виновниците, ама ти „не ги виждаш“…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *