Козунак

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

брашно – 500 г
яйца – 3 бр. без един белтък (той е за намазване отгоре)
захар – 150 г
прясно мляко – 125 мл
сол – щипка
олио – 2 – 3 с.л.
суха мая – 10 г
масло – 100 г (може масло и мас)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиваме с миксер яйцата, захарта и млякото (топличко) докато се стопи захарта. Накрая добавяме и олиото и солта.

В брашното смесваме маята и добавяме течната смес. Замесваме с кухненски робот (или на ръка, ако нямаме робот).

След като е омесено, тестото го разпъваме на ръка на питка, дебела около 1-1.5 см и намазваме с разтопеното масло.

Сгъваме на плик, пак разпъваме и пак мажем. И така това упражнение се повтаря 4-5 пъти докато свърши мазнината.

Оставяме го да втаса. Втасва много бавно, защото има захар и мазнина ( 2-3 часа). Когато втаса го разделяме на 6 топчета (по 160 г) и оплитаме два козунака.

Оставяме да втасат, намазваме с белтък и поръсваме обилно със захар. Печем козунака в студена фурна и отначало само отдолу на 160-170 градуса.

След 10-15 минути включваме и отгоре, но без да увеличаваме температурата на фурната. Можем да комбинираме шоколад с орехи, стафиди, локум, всичко по желание.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *