
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- брашно – 1 кг – 1.200 кг /в зависимост от големината на яйцата/
- яйца – 4 бр. /1 белтък се отделя за намазване на готовите козунаци
- мас – 120 мл св./разтопена/
- прясно мляко – 450 мл
- захар – 350 г
- мая – 20 г свежа
- алкохол – 1 – 2 с.л.
- сол – 1/2 ч.л.
- лимони – сок и кора от 1 лимон
- аромати – 1 флакон за козунаци
- стафиди
- локум – по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява 2 пъти. Продуктите трябва да са със стайна температура. Маята се подхваща с 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и 100 мл. пр. мляко. След шупване на маята се замесва средно меко тесто.
Аз го замесих в хлебопекарната. Изважда се от хлебопекарната и се вкарва с измесване половината мазнина. Оставя се да втаса около 1-1.30 часа на топло /Аз го втасвам в студена фурна/.
След първото втасване се размесва и се вкарва постепенно и останалата мазнина. Оставя се втори път да втаса. След второто втасване тестото се разделя на 3 топки и всяка топка на още 3 части. По желание се прибавят стафиди или локум.
Оформят се фитили и се прави плетеница. Поставят се във форми с хартия. Оставят се трети път да втасат около 30-40 мин. Отгоре се намазват с разбит белтък и се поръсват с влажна захар. Пекат се на 160 градуса около 50 мин.
Единият козунак го направих с маков пълнеж от 50 г макови семена, 1-2 с.л. захар, 100 мл прясно мляко, 1 с.л. натрошени бисквити.
Прясното мляко, захарта и маковите семена се варят до сгъстяване. След това се прибавят натрошените бисквити.
Много вкусният Козунак на конци е готов.