Продукти
за форма с диаметър 22-24 см
12 порции
основа
тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд, продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.
40 г кокосови стърготини
100 г белени бадеми
30 г захар(2с.л.)
180 г бисквити – крекер, за торта
100 г разтопено масло
чийзкейк
600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене) сн.2
3 с.л. захар
3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне
основа
Всички продукти, без маслото се смесват в блендер и се смилат.
Към получената пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен пръстен. Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори. Оставя се да изстива.
плънка
Сиренето и яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат. Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
Примесват се кокоса и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
Чийзкейкът се изсипва върху основата.
Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С и печенето продължава още 45-50 минути. Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. Това предпазва кейка от напукване.
Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.
солен карамел
Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят. Отдръпва се.
Прибавя се сметаната, маслото и солта. Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.
При сервиране кейкът се полива с карамела.
Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.