Колко често трябва да мием лицето си?

Миенето на лицето се е превърнало в навик, който научаваме още като деца. Родителите ни ни казват, че то, заедно с ръцете, трябва обилно да се почиства, за да се предпазим от микроби. Често усещаме тежест върху лицето си, която се поражда от използването на много грим, стоенето дълго време навън или физическата активност. Тогава нямаме търпение да се приберем и да измием кожата си.

Независимо от цвета и типа на кожата ви, трябва да почиствате лицето си всеки ден. Много е важно да държите порите си чисти, за да предотвратите появата на пъпки и черни точки. Според експерти, всеки от нас трябва да мие лицето си два пъти на ден – по веднъж сутрин и вечер. 

Миенето сутрин изчиства лицето от потта или мръсотията, която може да се е залепила за него по време на сън. По този начин се предотвратява и застояването на бактерии, които може да са дошли от възглавницата. Д-р Сара Хоугън казва, че сутрешното почистване е важно за създаването на чиста среда, която ще позволи на козметичните ви продукти да проникнат по-добре в кожата. 

Вечерното миене е важно, защото така премахвате грима, мръсотията, потта и всякакви остатъци от замърсяване, които се натрупват върху кожата ви през целия ден. Целта тук е да избегнете запушването на порите, което може да доведе до дразнене и акне. 

Има обаче случаи, когато миенето два пъти на ден не е достатъчно. Д-р Карън Кембъл казва пред Insider, че е добре да премахнете грима си преди тренировка, както и да измиете цялото си лице след физическите упражнения. Когато спортувате, естествените масла и потта могат да се събират върху кожата в по-големи количества, което води до по-висок риск от запушване на порите и може да предизвика появата на пъпки.

Ако бързате и нямате време за истинско измиване след тренировка, Кембъл препоръчва поне да използвате мокри кърпички без аромати. Друга ситуация, при която може да се наложи да миете лицето си повече от два пъти на ден, е ако живеете в страна с горещ и влажен климат или въздухът е с високи нива на замърсяване.

От друга страна, ако кожата ви е силно раздразнена или изпитвате активно възпаление като розацея или екзема, може да намалите измиването до веднъж на ден. В този случай е най-добре да се насочите към вечерното почистване, за да се отървете от грима, потта и мръсотията. 

Как да изберем продукт за почистване на лице?

Хората, които не страдат от кожни заболявания, трябва да мият лицето си два пъти на ден с нежно почистващо средство без аромати. Ако имате определени неразположения на кожата, е добре да миете лицето веднъж с нежно почистващо средство, а другият път с медикаментозен продукт, който е специфичен за вашето заболяване.

– Ако имате кожа, която е предразположена към акне, мийте веднъж с продукт, съдържащ бензоил пероксид. 

– Ако имате чувствителна кожа с акне или розацея, мийте веднъж на ден със серен препарат.

– Ако пък кожата ви е много омазнена, почистете я с препарат, съдържащ гликолова или салицилова киселина.

Съставки, които трябва да избягвате

Когато пазарувате продукти за почистване на лицето, има някои съставки, които трябва да избягвате. Винаги четете етикета и се уверете, че няма нещо, което всъщност може да изсуши или раздразни кожата ви. Това, което трябва да избягвате са стоки с натриев лаурил, с аромат и продукти с алкохол.

Как правилно да мием лицето си?

Вече сте избрали перфектния почистващ препарат за вашата кожа. Сега е време да го използвате правилно и да знаете как точно да измиете лицето си с него.

– Намокрете лицето си с хладка вода.

– Използвайте памук или много мека кърпа, за да нанесете продукта върху лицето си. 

– Масажирайте почистващото средство внимателно в кожата си за около 20 секунди. 

– Изплакнете с хладка вода.

– Потупайте, но не разтривайте, лицето си с чиста, суха и мека кърпа.

Ако изпитвате кожни неразположения, които не се подобряват с използването на почистващи продукти без рецепта, трябва да запазите час при дерматолог, за да получите диагноза за състоянието си и да се сдобиете с препарати, с които ще лекувате болестта си. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *