Френски учени предупредиха, че прекомерната употребя на соеви продукти може да доведе до рак, съобщи сайтът Хелт нюз и Дарик.
Привържениците на здравословното хранене дълго време залагаха на соята като на заместител на месото и млякото в менюто ни. Но изследователи от френската потребителска организация „Какво да изберем“ биха тревога, след като анализираха 55 различни продукта на соева основа.
Сред тях фигурират готови храни, напитки, десерти, сосове. В някои от представените образци количеството на фитоестрогените, съдържащи се в една порция, превишават препоръчаните норми пет пъти.
Фитоестрогените в соята са известни под името изофлавони. В организма те действат като естрогени и нарушават хормоналния фон. Те могат да предизвикат проблеми, свързани с плодовитостта, и дори да предизвикат рак.
А изследванията на френските специалисти доказаха, че те са с плашещо високо съдържание в много соеви продукти.