Консумацията на този продукт увеличава риска от диабет

Учени са установили, че редовната консумация на кокоши яйца значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Проучване по въпроса е публикувано в British Journal of Nutrition.

Експерти от Китайския медицински университет, заедно с колеги от Университета на Южна Австралия и Университета на Катар, проучили данни за диетата на 8 545 души, събрани от 1991 до 2009 г.

Установено е, че включването на средно повече от 38 грама яйца на ден в диетата увеличава риска от диабет с около 25%. Хората, които ядат повече от 50 грама от продукта (еквивалент на едно яйце) на ден, имат 60% повишен риск от заболяване. В същото време този показател е по-висок при жените, отколкото при мъжете.

Според учените констатациите позволяват да се докаже, че рискът от диабет се увеличава правопропорционално на увеличаването на консумацията на яйца, но в бъдеще е необходимо да се идентифицира точния механизъм на въздействието на продукта върху организма.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *