Крем карамел без шупли, това е тайната

Класически и обичан десерт – крем карамел.

Какво е нужно да знаете, за да се справите:

– фурната не трябва да е силна – печем на 150 С за 1 час;

– пече се на водна баня, водата в тавичката да е на 40-50 С и да не завира;

– млякото е топло, но не вряло, за да не се пресекат яйцата;

– получава се и с кафява захар, но цвета е различен.

За карамела:

– поставяте в сух тиган захар и в момента, в който започне да се топи, намалявате силата на котлона;

– не бъркате карамела;

– топенето на захарта се случва с по-ниска степен на котлона и чрез разклащане на тигана.

Споделям рецептата за 8-10 порции в зависимост от големината на купичките, в случая приготвих 6 като намалих пропорционално. На 1 яйце се падат 30 г захар и 125 мл прясно мляко, така ще можете да увеличите или намалите дозата.

Необходими продукти за 8-10 порции:

6 яйца

180 г захар

750 мл топло прясно мляко

по желание ванилия

За карамела – 100 г бяла захар

Начин на приготвяне:

Разбъркваме яйцата добре със захарта. Важното е да няма неразтворени кристали.

Прибавяме топлото прясно мляко, ванилията и разбъркваме.

За карамела – поставяме захарта в сух тиган или касерола, включваме на средна степен и когато започне да се карамелизира от едната страна или да пуши, намалявам силата на котлона. С въртеливи движения разтопявам карамела.

Изписваме в купичките, слагаме сместа, включваме фурната на 150 С.

Наливаме топла вода в тавичката и печем за 1 час. Оставяме още час във фурната да изстине напълно. Изваждаме и прибираме в хладилник.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *