Класически и обичан десерт – крем карамел.
Какво е нужно да знаете, за да се справите:
– фурната не трябва да е силна – печем на 150 С за 1 час;
– пече се на водна баня, водата в тавичката да е на 40-50 С и да не завира;
– млякото е топло, но не вряло, за да не се пресекат яйцата;
– получава се и с кафява захар, но цвета е различен.
За карамела:
– поставяте в сух тиган захар и в момента, в който започне да се топи, намалявате силата на котлона;
– не бъркате карамела;
– топенето на захарта се случва с по-ниска степен на котлона и чрез разклащане на тигана.
Споделям рецептата за 8-10 порции в зависимост от големината на купичките, в случая приготвих 6 като намалих пропорционално. На 1 яйце се падат 30 г захар и 125 мл прясно мляко, така ще можете да увеличите или намалите дозата.
Необходими продукти за 8-10 порции:
6 яйца
180 г захар
750 мл топло прясно мляко
по желание ванилия
За карамела – 100 г бяла захар
Начин на приготвяне:
Разбъркваме яйцата добре със захарта. Важното е да няма неразтворени кристали.
Прибавяме топлото прясно мляко, ванилията и разбъркваме.
За карамела – поставяме захарта в сух тиган или касерола, включваме на средна степен и когато започне да се карамелизира от едната страна или да пуши, намалявам силата на котлона. С въртеливи движения разтопявам карамела.
Изписваме в купичките, слагаме сместа, включваме фурната на 150 С.
Наливаме топла вода в тавичката и печем за 1 час. Оставяме още час във фурната да изстине напълно. Изваждаме и прибираме в хладилник.