Кресна спаси санкция от 108 000 лв. за ремонта на местното СОУ, излезе с бонус от 22 500 лв. от съдебната сага

Кметът на Кресна Николай Георгиев успя да спаси чрез съда наложена на общината от ДФЗ финансова корекция по договор с фонда отпреди 6 г. в размер на 107 936.46 лв. Сумата представлява 5% от безвъзмездно отпуснатите на общината 2 158 729.10 лв. за ремонт на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в  гр. Кресна.

Обществената поръчка за строителните дейности по сградата на училището и двора беше спечелена от „Вантроник“ ЕООД на Иван Давидков от Симитли. След приключване на ремонта ДФЗ реши, че общината е приложила незаконосъобразна методика за оценка на офертите на кандидатите в конкурсната процедура за избор на изпълнител. Според съда обаче избраната методика не противоречи на ЗОП и е законосъобразна, тъй като дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта, да се сравнят и оценят обективно техническите предложения в офертите, освен това осигурява  на участниците достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката.

Тази констатация направи първо Административен съд – Благоевград, а вчера и Върховен административен съд, чието решение да отмени наложената финансова корекция е без право на обжалване. Общината излиза от дългото дело с бонус от 22 500 лв., колкото й присъдиха двете съдебни инстанции за съдебни разноски. Съдът не уважи протеста на ДФЗ за прекомерно големи разходи, претендирани от община Кресна за адвокатска защита, защото минималният размер за адвокатско възнаграждение е 8967,45 лева според чл. 8, ал. 1 от Наредба №1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, а върху него се начислява и ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *