
Необходими Съставки
орзо – 500 г (критарики)
олио – 100 мл
лук – 1 глава кромид
чесън – 1 скилидка
домати – 425 г консервирани или 4 домата
бульон – 1 л пилешки или зеленчуков
сол
черен пипер
риган – сух
сирене – настъргано Гауда или кашкавал Витоша
* мерки и количества
Начин на приготвяне
Запържете в сгорещена мазнина нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат прибавете доматите и бульона. Овкусете кипналия сос със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 180 градуса.
Изсипете орзото в йенска тава и залейте с доматения сос. Ястието се пече малко повече от половин час, като последните 10 минути се наръсва със сирене или кашкавал.