КУРИОЗ С НАМЕСТНИЦИТЕ В ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД! Отмениха назначението за селски кмет на бизнесмена В. Байрактарски докато черпеше за новата длъжност

Куриоз и две протестни подписки роди назначението на кметските наместници на благоевградските села от новия кмет Румен Томов вчера. Най-странна се оказа ситуацията с колоритния бизнесмен Валери Байрактарски, чието име по време на изборите нашумя покрай факта, че бе  кандидат за съветник от АБВ, която открито подкрепи загубилия кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ, а в нощта на балотажа Байрактарски изведнъж се озова в празнуващия щаб на победителя Румен Томов. За да разсее съмненията за политическата си коректност, след броени часове бизнесменът обяви, че напуска АБВ заради авторитарното решение на общинския водач Вл. Елезов да подкрепят Ат. Камбитов. Странностите около Байрактарски обаче продължават, вчера в ранния предиобед името му се появи на официалната страница на община Благоевград като новото назначение на Румен Томов за кметски наместник на с. Селище. Бизнесменът дори събра приятели и щедро почерпи  в култовото заведение „Лебеда” за новия пост, а снимка на празнуващите се появи в социалната мрежа. Докато купонът течеше, се оказа, че името на Байрактарски е изтрито от  страницата на общината и вместо него като кмет на Селище отново е обявен досегашният управник Благой Панайотов. Парадоксалната ситуация ни накара да потърсим обяснение за странното решение.

 „Не знам такова нещо, предложиха ми от щаба на кмета Томов и аз приех“, заяви В. Байрактарски вчера следобед и призна за купона по случай назначението му. Той коментира, че вероятно друг е извадил повече козове, обясни, че не би се обидил, ако не остане на поста, но бе убеден,  че вероятно има грешка, и ще остане на поста наместник.

С подписки за връщане на старите наместници посрещнаха вчера новоназначените управници в благоевградските села Горно Хърсово и Зелен дол Иван Николов и Александър Мановски, син на адвокат Ал. Мановски.  Срещу смяната на досегашния управник на Г. Хърсово Христо Ганев са се обявили над 60 души, от които 39 са постоянно живеещите в селото, а останалите са собственици и на къщи и вили. Заради здравата работа, свършена през изминалия мандат от Ганев, който откарал вода от чакалишкия водопровод до махалите Узунци, Новоселци и Михтарски, съдействал на частна фирма да подмени кабелите и да прекара 220 V ток до махалите Пържово и Шоповци, та вече не им горят ел. Уредите, и за доброволческата му активност по реновиране на черквата хората настояват новата общинска управа да го остави на поста. На мястото от вчера е назначен Иван Николов, братовчед на екскмета на Благоевград Костадин Паскалев, който бе наместник по негово време и отдавна е пенсионер.

Десет дни преди да се обяви името на новия наместник на Зелен дол Александър Мановски, инициативна група от местното население входирала в кметството подписка в подкрепа на досегашния наместник, бившия полицай Ангел Младенов. 180 души са се подписали в нея и идната седмица в приемния ден на кмета Р. Томов инициативният комитет ще изложи мотивите. „Най-важното е, че А. Младенов работеше в правилната посока за развитие и облагородяване на селото. Създаде около себе си екип от 10-ина души, образовани хора, които да помагат и да разработват проекти, част от които вече са одобрени или на етап изпълнение“, маркира основните мотиви Благовеста Коюмджийска-Давидкова, която е сред инициаторите на подписката. „Той се ползва с авторитет пред администрациите на държавни и общински институции, което е важно за спешно решаване на възникнали проблеми. По негова инициатива се възстановиха връзките между МВР и малките населени места и всеки месец започнаха да се правят приемни на място. Дори ремонтът на сградата на кметството е по инициатива на А. Младенов, в него се направи библиотека и клуб, а от съседното село Селище женска певческа група дойде при нас, впечатлени от отличните условия, които сами сме създали. За разлика от болшинството му колеги той идваше на работа с работно облекло и активно се включваше във всички трудови акции, включително и за осигуряване на дърва за възрастните хора и за детската градина, която пак благодарение на него не бе закрита и остана единствена в района. За това, че възстанови мотокроса в Зелен дол знаят всички, активно се включва във всички читалищни инициативи, а те през мандата му набъбнаха многократно. Много разчитахме на обещанието на кмета Румен Томов, че ще остави работещите наместници и затова останахме огорчени от смяната на А. Младенов, при това с човек, който не се е включвал дори в инициативите, които се случваха в селото ни. Много се надяваме да удържи на думата си и да се съобрази с искането на местното население, да се направи общоселско събрание, на което да чуе гласът на хората“, обобщи Бл. Коюмджийска- Давидкова.

„Подписката е направена преди да се знае името на новия наместник. Като разбраха, че имам заповед за назначение, повече от половината от хората, участвали в нея, ми признаха, че не биха се подписали отново“, разкри 33- годишният Ал. Мановски. Той подчерта, че ще продължи проектите , започнати от предшественика си, живее в селото (за разлика от Младенов) и е наясно с всички проблеми на хората, затова смята, че хората трябва да му дадат шанс да покаже какво може и едва тогава да съдят. Младият мъж е бил гастарбайтер в Лондон около година и половина, компютърен специалист е и допреди назначението е поддържал интернет клуб.

В отговор на въпрос на „Струма“ за съдбата на подписките кметът на Благоевград Румен Томов посочи, че е склонен да се съобрази с вота на хората в селата, депозирали писмени протести и ако на общоселски събрания болшинството го декларира, не е изключено да направи промени.

Красимир Поповски е новият наместник на селата Бучино и Лисия. Връщат на поста наместниците от времето на К. Паскалев Любен Парашкански – на с. Делвино, Кирил Ивановски – на с. Дренково, Обел и Клисура, и Младен Николов – на с. Мощанец, а единствен досегашният кметски наместник на Габрово и Дебочица Добрин Хамбарджийски, чиято снаха стана общински съветник, запазва поста си.

Любопитно е, че 33 % от новоназначените кметски наместници в община Благоевград са пенсионери.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Виктория

    За сведение на защитниците на Ангел Младенов ще припомним, че преди 6 години беше НАЗНАЧЕН от Камбитов за наместник на Зелен дол. А това стана, защото Ангел беше изгонен най позорно от полицията, след като беше подслушвал НЕЗАКОННО жените на Насо. След което беше натрапен на зелендолци, които и тогава искаха да правят подписка срещу Ангел. Най добре е Младенов да си вземе любовниците от инициативният комитет, които са най активни и да си ги заведе в Струмско при съпругата си.

    Отговори
  2. мими кирилова

    боже ,боже, ми те навързани като свински черва.няма оправия в тая държава.истинско падание.единия кмет,снахата общински съветник,други братовчеди,как стават тия работи.ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА

    Отговори
  3. Богат човек - кмет супер!

    Богат човек като Байрактарски, може много да направи за село Селище!
    Ако иска, де.
    И не бива да се изпуска такава възможност.
    Ще спечелят много жителите на село Селище!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *