Необходими продукти:
- За кюфтенцата:
- 600 гр. – телешка кайма (може и смес)
- 3 с.л. – галета
- 1 ч.л. – кимион
- 1 ч.л. – бахар
- 1 ч.л. – сол
- 1 ч.л. – черен пипер
- 1 гл. – лук
- 1 – яйце
- олио за пържене
- брашно за овалване на кюфтенцата
- За картофеното пюре:
- 5-6 – картофа
- 1 – чаша мляко
- 150 гр. – масло
- сол
- пипер
- хартия за печене
- магданоз
- червен пипер
Начин на приготвяне:
Първо ситничко нарязваме лука. Може да е пресен или стар, по ваш избор.
Обелваме картофите и ги слагаме да се варят в подсолена вода, докато приготвяме кюфтетата.
В купа смесваме каймата с галетата, кимиона, бахара, черния пипер, солта, лука и яйцето. Оформяме малки кюфтенца и ги овалваме в брашно.
В тиган загряваме олиото и ги пържим. Хубаво е когато ги вадим да ги слагаме върху кухненска хартия, за да не са толкова мазни.
Когато са сварени картофите, изхвърляме водата, добавяме млякото, маслото и черния пипер и намачкваме. Опитайте, може да има нужда от повече сол.
В тавичка за печене на мъфини или формички за мъфини слагаме хартия за печене. Изсипваме по няколко лъжици от пюрето във всяка формичка и ги запичаме на 180 С за около 15 минути. Поръсих ги с магданоз преди да ги запека, но не стана много красиво. Можете да поръсите с магданоз преди сервиране и малко червен пипер.
