
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- За кюфтетата:
- • 500 г смляно месо
- • 1 филия (75 г) бял хляб
- • 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко
- • 1 бр. яйце
- • 1 глава (50 г) кромид лук
- • 1/3 ч.ч. (60-70 г) растително масло
- • 5 с.л. (50 г) брашно
- • черен пипер
- • магданоз
- • сол
- За соса:
- • 2 глави (100 г) кромид лук
- • 3 с.л. (30 г) брашно
- • 4-5 бр. (300 г) домати
- • 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло
- • сол
- • черен пипер
- • магданоз
- • чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
На кюфтетата:Месото се омесва със ситно нарязания лук, натопения в млякото хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа, след като престои 1 час, се оформят еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина. Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да се запазят топли до поднасянето им.
Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина.
На соса:Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се прибавят доматите, настъргани на ренде. Когато се изпари водата от доматите, се прибавя брашното и се запържва леко. След това се налива по малко студена вода, докато се получи рядък сос. Сосът се посолява и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо. Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.
При поднасянето на ястието, кюфтетата се заливат със соса.