Лазаня от тиквички

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • тиквички – 4 бр.
  • лук – 1 глава
  • захар – 1 с.л.
  • кайма – 500 г
  • доматен сок – 500 мл
  • брашно – 6 с.л.
  • олио
  • масло – 2 с.л.
  • прясно мляко – 500 мл
  • черен пипер
  • сол
  • бульон – 1 с.л. на прах
  • кашкавал – 100 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Тиквичките се измиват добре. Изрязват се дръжките и връхчетата. Нарязват се на тънки филийки по дължина.

Подготвят се двата вида сос. Започваме със сос Болонезе. Лукът се почиства и нарязва на ситно. В тиган се слага малко олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи.

Добавя се захарта, като тя придава мекота на лука и притъпява киселинността на доматите.

Добавя се каймата да се запържи, като междувременно се натрошава с бъркалката. Добавя се доматеният сок. Разбърква се.

В купа се слагат 2 с.л. брашно. Добавя се малко вода и се разбива добре да няма бучки. Трябва да стане не много течна смес.

Изсипва се в соса Болонезе, за да се сгъсти. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.

Оставя се на страна и се подготвя сос Бешамел. Сгъстявам и двата соса малко повече от обикновено, защото тиквичките отпускат сок.

В тиган с ненадраскващо покритие се слага да загрее маслото с малко олио. Котлонът трябва да бъде умерен. Добавят се брашното, за да се запържи, като се разбърква с телена бъркалка непрекъснато.

Малко по малко се добавя прясното мляко, като отново се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол, черен пипер и бульона на прах. Бърка се до желаната гъстота на соса. Отстранява се от котлона.

Сглобява се лазанята от тиквички. В дълбока йенска тенджера се реди ред кори от тиквички. Сосовете се разпределят за по 3 пласта. Върху първия ред тиквички се намазва добре със сос болонезе. Реди се още един ред тиквички. Намазват се със сос бешамел.

Така се повтаря до изчерпва на продуктите, като най-отгоре се завършва със сос бешамел.

Пече се във фурната. Първоначално с капака на йенската тенджера, за да се задушат тиквичките и да отпуснат сок и да се сготви по-добре лазанята.

След това капакът се маха и се пече още до омекване на тиквичките. Кашкавалът се настъргва. Поръсва се и се пече до запичане.

Лазанята от тиквички е вкусна и полезна вариация на любимо ястие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *